Poljska regija povukla odluku o “zoni bez LGBT idelogije” uslijed pritiska iz EU

Regija na jugu Poljske povukla je jučer protu-LGBT rezoluciju pod prijetnjom gubitka sredstava Europske unije. Regionalna skupština regije Swietokrzyskie izglasala je na posebnoj sjednici opoziv rezolucije, koja je prvi put donesena 2019. godine, a koja je imala za cilj “protivljenje pokušajima uvođenja LGBT ideologije u zajednice lokalnih vlasti i promicanju te ideologije u javnom životu”, prenosi AP.

U opisu mjere pisalo je kako čelnici regije “duboko neodobravaju i snažno se protive pokušajima liberalnih političkih i društvenih krugova da promiču ideologiju utemeljenu na LGBT afirmaciji, koja je u jasnom proturječju s kulturnom baštinom i stoljetnim kršćanskim tradicijama ne samo regije, ali i Poljske i Europe.”

Swietokrzyskie je prvo područje Poljske koje je ukinulo takvu mjeru nakon što su mnoge donesene u područjima koja su kolokvijalno poznata kao “zone bez LGBT-a”. Čak trećina poljskog teritorija u nemoj je mjeri bila obuhvaćena takvim deklaracijama

Ipak, vlada Poljske je  zatražila od vlasti u nekoliko regija da povuku svoje, uglavnom simbolične, anti-LGBT rezolucije. Intervencija vlade svakako ima veze s time što je EU odlučila “zamrznuti” slanje poticaja i pomoći tim regijama.

Europska izvršna vlast, koja osuđuje diskriminatorne mjere prema LGBT osobama, poslala je Poljskoj i Mađarskoj i službenu opomenu. Bruxelles je prekinuo pregovore s tih pet regija o isplati sredstava iz programa potpore za obnovu kohezije REACT-EU.

Pripadnici vladajuće poljske stranke “Zakon i pravda” podržali su rezolucije za koje lokalne zajednice kažu da imaju za cilj zaštititi obitelji. Ipak, i LGBT aktivizam je sve vidljiviji u Poljskoj zadnjih mjeseci. Tvrde da su zone označene kao “bez LGBT” učinile da se homoseksualci i lezbijke osjećaju iznimno nepoželjno i diskriminirano. Aktivisti pozivaju EU da djeluje još snažnije kako bi ih zaštitili od diskriminacije.





Čelnici EU-a osudili su rezolucije kao diskriminatorne, a Parlament EU-a reagirao je ranije ove godine donijevši rezoluciju kojom se čitavo područje EU proglašava “zonom slobode” za LGBT osobe.

Na izvanrednom zasjedanju regionalne skupštine Swietokrzyskie, 25 vijećnika odobrilo je odluku o povlačenju sporne deklaracije, nitko nije bio protiv i tri vijećnika su bila suzdržana, piše Reuters. U ponedjeljak regija Krakova treba razmotriti slično povlačenje prijašnjih protu-LGBT mjera.

Prema izvještačima poljskih medija u srijedu, skupština Swietokrzyskieja donijela je novu kompromisnu rezoluciju u kojoj se navodi da poljski ustav, s jedne strane jamči roditeljima pravo na odgoj djece u skladu s njihovim uvjerenjima i stavovima, ali i “jamstvo jednakosti i pravičnog postupanja” za sve.





Komentari

komentar

You may also like