Poljska sa SAD-om sklopila ugovor o kupnji LNG plina, a Gazprom najavio spremnost za „cjenovni rat“

Poljska i SAD sklopile su jučer 20-ogodišnji ugovor o isporuci 2 milijuna tona američkog ukapljenog plina godišnje. Plin će se isporučivati po formuli Free on Board (FOB), prema kojoj rashodi na isporuke padaju na teret prodavatelja.

Osim toga, ta formula omogućuje da tvrtka, čiji je teret vlasništvo, sama određuje konačnu luku isporuke. Predsjednik poljske državne energetske tvrtke PGNiG Petr Wozhniak, navodi, kako će američki LNG Poljsku koštati gotovo 30% jeftinije, nego prirodni plin iz Rusije. PGNiG je spomenuti ugovor potpisao s američkom tvrtkom Venture Global LNG.

„Sada ruski plin na granici između Poljske i Njemačke košta oko 7,5 dolara za milijun britanskih energetskih jedinica, ali količine iz novog ugovora sa SAD-om trebale bi se kretati od 5-5,5 dolara“, kazao je čelnik PGNiG-a.  Također je kazao kako ta vijest ne treba čuditi, jer „takav je biznis“.

Nakon ove informacije oglasili su se i ruski energetski analitičari, koji smatraju kako sve ovisi o detaljima ugovora, ali da su, prema njihovom mišljenju, američke tvrtke sada spremne na ponudu damping cijena u ime budućih isporuka. Pri tom navode kako Gazprom ima dovoljno prostora za vlastiti damping na europskom tržištu ukoliko to bude potrebno.

Postojeći dugoročni ugovor između Poljske i Rusije istječe 2022.g. i Poljska nastoji pronaći alternativne dobavljače u odnosu na Gazprom. Poljska sada većinu plina kupuje od Rusije, a zanimljivo je, i pored ovakvih nastojanja, da je ona u prvih 8 mjeseci ove godine povećala uvoz  ruskog plina za 7%. Također se potražnja za plinom u toj zemlji povećala s 15 milijardi m3 2015. na 17 milijardi  2017. godine.Iz Gazproma je objavljeno kako Poljska ima potpuno pravo na izbor dobavljača, ali su i dodali kako je ruski plin „potpuno konkurentan“, o čemu svjedoče i povećane isporuke plina u tu istu Poljsku. Također su najavili kako je Gazprom, u slučaju američkog nastavka politike damping cjena, spreman za „cjenovni rat“.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like