Poljska spremna pomoći Njemačkoj u traniziciji s ruske nafte

Poljska je spremna pomoći Njemačkoj u rješavanju ovisnosti od ruske nafte, rekla je u ponedjeljak poljska ministrica zašite okoliša i klime Anna Moskwa, dodajući da se nada da bi embargo Europske unije mogao stupiti na snagu prije kraja godine, izvještava Reuters.

Poljska zagovara oštre mjere protiv Rusije, ali s obzirom na to da se mnoge zemlje EU-a uvelike oslanjaju na Moskvu za svoje energetske potrebe, čini se da je blok podijeljen oko toga kako bi se sankcije trebale provoditi. “Kao Poljska, spremni smo podržati njemačke ambicije derusifikacije s našom rafinerijom u Gdanjsku”, rekla je ministrica.

Moskwa je ranije kazala da su glavne zemlje članice Europske unije koje se opiru strožim plinskim sankcijama prema Rusiji: Austrija, Njemačka i Mađarska; i da bi blok trebao kazniti zemlje koje koriste rublje za plaćanje ruskog plina. Uz to, ustvrdila je da Poljska želi da Europska unija nametne jasan granični datum kada će zemlje članice morati prestati uvoziti rusku naftu. “Želimo da ovaj paket (sankcija) uključuje vrlo specifičan i jasan datum i zahtjev za sve zemlje… da to bude potpuni paket bez ikakvih praznina.”

Rusija je prošlog tjedna zaustavila isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj nakon što su odbili ispuniti njezin zahtjev za efektivnim plaćanjem u rubljima. Upravo je zbog toga zanimljivo pratiti poteze Poljske koja glasno zagovara hitno uvođenje embarga na ruske energente.

Čini se kako Poljsku ne brine situacija oko opskrbe plinom zato što je nedavno ministrica Moskwa izjavila da “Poljska posjeduje potrebne rezerve plina i izvore opskrbe koji štite našu sigurnost, jer godinama postajemo efektivno neovisni o Rusiji”. Dodala je da su skladišni prostori za plin u poljskoj popunjeni na 76% te da poljskim kućanstvima neće nedostajati plina, navodi se na službenoj stranici poljske vlade.

Unatoč tome što Poljska tvrdi da prekid uvoza ruskog plina neće značajno utjecati na stanje u zemlji, glasnogovrnik Gazproma ustvrdio je da Poljska i dalje kupuje ruski plin, ali sada u Njemačkoj, iz koje se plinovodom Yamal-Europa vraća u Poljsku. Ukoliko su tvrdnje predstavnika ruskog energetskog diva točne, uz činjenicu da Poljska uvozi oko 65% nafte i derivata iz Rusije, postavlja se pitanje može li Poljska, nakon potencijalnog uvođenja naftnog embarga, značajno pomoći Njemačkoj u osamostaljenju od ruske nafte, ili je to potez kojim se među članicama Europske unije želi stvoriti dojam jedinstva u nastojanjima da se što snažnije odgovori Rusiji za početak invazije na Ukrajinu.
 

Gazprom: Poljska nastavlja kupovati ruski plin kroz opskrbu iz Njemačke

Komentari

komentar

You may also like