Poljska tijekom noći uhitila stotinjak migranta, Varšava optužuje bjeloruske specijalce

Poljske snage sigurnosti uhitile su stotinjak migranata koji su tijekom noći na četvrtak pokušavali prijeći granicu s Bjelorusijom, dok je istodobno skupina G7 optužila Minski da je organizirao migrantsku krizu, piše AFP.

“Skupinu od oko 100 migranata uhitile su poljske službe”, priopćilo je ministarstvo, optužujući bjeloruske snage da su “prisilile migrante da gađaju poljske vojnike kamenjem kako bi odvratili njihovu pozornost”. Pokušaj prijelaza dogodio se nekoliko stotina metara dalje u blizini sela Dubicze Cerkiewne, dodaje se. Snimka koju je objavilo ministarstvo obrane pokazuje kako poljski vojnici okružuju veliku skupinu migranata grupiranih noću u šumi blizu ograde od bodljikave žice. Ministarstvo je tvrdilo da iza tog poteza stoje bjeloruske specijalne snage, Spetsnaz, prenosi Euronews.

Nekoliko tisuća migranata, uglavnom s Bliskog istoka, nalazi se danima na niskim temperaturama duž poljske granice, s bjeloruske strane, u nadi da će ući u EU. Ipak, Varšava kao i drugi europski susjedi Bjelorusije, Litva i Latvija odbijaju njihov ilegalni ulazak.

Danas su velike sile skupine G7, sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, pozvale Bjelorusiju da “odmah” zaustavi migracijsku krizu te su optužile Minsk da pokušava svratiti pozornost s kršenja međunarodnog i ljudskih prava. U priopćenju su šefovi diplomacija UK, Francuske, SAD-a, Kanade, Njemačke, Italije, Japana te Europske unije “osudili Bjelorusiju zbog organiziranja ilegalne imigracije preko njezinih granica”. “Pozivamo režim da odmah prekine svoju agresivnu i eksploatatorsku kampanju kako bi se izbjegle daljnje smrti i patnje”, izjavili su.

Zemlje G7 su zatražile od Minska da odobri međunarodnim organizacijama ‘”trenutni i neometani pristup humanitarnoj pomoći” te su izrazile solidarnost s Poljskom, Litvom i Latvijom, koje su prema njihovom mišljenju “žrtve provokativnog iskorištavanja ilegalne imigracije”.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovarao je posljednjih dana dva puta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o krizi. Bjelorusija je priopćila kako su čelnici u razgovoru “postigli razumijevanje“ i dogovorili pregovore Bjelorusije s Europskom unijom, dok Berlin to opovrgava i tvrdi da se radi samo u suradnji Minska i EU u pogledu humanitarne pomoći migrantima koji su zaglavili na granici. Europska komisija govori tek o “tehničkim razgovorima” s Minskom o repatrijaciji migranata, navodeći da bi Bjelorusija morala “omogućiti pristup humanitarnoj pomoći i u zemlji migrantima pružiti utočište”.
Rusija je pozdravila izravni kontakt EU i Bjelorusije i zanijekala bilo kakvu upletenost u krizu.

U krizi na granici do sada je već poginulo najmanje 11 ljudi s obje strane od početka krize ovog ljeta, prema podacima humanitarnih organizacija. Među njima je i jednogodišnje dijete.

Iračka vlada organizirala je za četvrtak let kojim bi se njihovi državljani dobrovoljno vratili u zemlju. Najmanje 200 iračkih državljana, među kojima djeca i žene, trebali bi krenuti iz Minska u Erbil i zatim u Bagdad.

Komentari

komentar

You may also like