Poljska traži od Moskve jeftiniji plin

Poljska državna energetska tvrtka PGNiG  jučer je zatražila je od Moskve novi dogovor o jeftinijem plinu usred rastućih cijena i sve manje popunjenih spremnika u Europi, unatoč tome što njezin trenutni ugovor o opskrbi neće doći na reviziju još godinu dana, prenosi RT.

PGNiG je u četvrtak poslao zahtjev Gazpromu, tražeći da snizi cijenu plina koji se izvozi kopnenim plinovodom Yamal, unatoč nestabilnosti tržišta i rastućoj potražnji. Prema priopćenju objavljenom na web stranici tvrtke, zemlja se nada reviziji cijena “kako bi se trenutna situacija na tržištu uzela u obzir u procesu ponovnih pregovora”. Pavel Mayevsky, čelnik PGNiG-a, rekao je da je došlo do “neviđenog rasta cijena prirodnog plina na europskom veleprodajnom tržištu”. Dalje je inzistirao da “ova izvanredna situacija služi kao osnova za reviziju uvjeta cijena po kojima kupujemo gorivo prema ugovoru”. Sporazum između Poljske i Rusije istječe u prosincu sljedeće godine.

U rujnu je Piotr Naimski, vladin povjerenik za stratešku energetsku infrastrukturu, ustvrdio da Poljska “sigurno neće postati ovisna o ruskim opskrbama”, budući da počinje pumpati plin kroz novu mrežu s Danskom, koja prolazi ispod Baltičkog mora.

Cijene prirodnog plina ipak su pale na europskim tržištima ispod 1000 dolara za tisuću kubičnih metara, nakon što je Gazprom obećao povećati izvoz i ojačati europske zalihe podzemnih skladišta plina. Brojne zemlje pozvale su Moskvu da poveća svoj izvoz daleko iznad postojećih ugovora, a zbog nestašice cijene su porasle za čak 250% u nekim dijelovima zapadne Europe. Ranije ovog tjedna, Gazpromov izvršni direktor, Aleksej Miller, rekao je da se tvrtka sprema osigurati zalihe za suzbijanje krize, nakon što se ruski rezervoari dopune. “Svakako, nema sumnje da će to poboljšati pouzdanost i stabilnost opskrbe tijekom nadolazeće zimske sezone”, rekao je Miller, dodajući da će ruske rezerve plina biti pune do 8. studenog, stvarajući nove kapacitete za izvoz.

Komentari

komentar





You may also like