Poljska tvrdi da Bjelorusija šalje migrante zbog osvete jer su primili odbjeglu atletičarku

Poljska je optužila Bjelorusiju da šalje sve veći broj migranata preko granice u znak odmazde zbog odluke Varšave da ponudi utočište Kristini Timanovskoj, bjeloruskoj sportašici koja se odbila vratiti kući s Olimpijskih igara u Tokiju.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Poljske, Maciej Wasik izjavio je da Minsk “vodi hibridni rat s Europskom unijom koristeći ilegalne imigrante”.

Lukašenko je ranije i najavio da neće štititi EU od krijumčara droga i migranata. Odnos Minska i EU ni prije nije bio dobar, ali srozao se nakon što je Bjelorusija zbog lažne dojave o bombi spustila putnički avion Ryanaira koji je letio između Atene i Vilniusa i uhitila novinara.

Posljednjih tjedana susjedna i druga zemlja članica EU, Litva, izvijestila je o porastu ilegalnih graničnih prijelaza iz Bjelorusije i rekla da Minsk potiče letove iz Bagdada i navodi migrante u njihovu državu. Najmanje 1300 migranata je ušlo u Litvu koja je aktivirala vojsku i podigla ogradu na granici.

Među migrantima “ima i mladića i djevojaka s djecom. Bjelorusija koristi te imigrante kao živo oružje”, rekao je Wasik za Telewizja Polsce.

“Posljednjih dana bilježimo porast (migranata) i to doživljavamo kao reakciju na davanje azila bjeloruskoj atletičarki”, kazao je poljski ministar.





Poljska granična policija rekla za Reuters da je u noći sa srijede na četvrtak na granici s Bjelorusijom zadržala skupinu od 71 migranta, a u srijedu drugu skupinu od 62, uglavnom Iračana.  Za usporedbu, Poljska je cijele prošle godine registrirala manje migranata nego u ova dva dana, ukupno njih 122. Wasik je rekao da su migranti uglavnom iz Iraka, ali i iz Afganistana. EU je pozvala bjeloruskog izaslanika u Bruxelles i razgovarala s iračkom vladom po pitanju ilegalne migracije Schengen.

Komentari

komentar





You may also like