Poljska tvrdi da je eksploziju izazvao projektil ruske proizvodnje

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako je eksploziju u poljskom mjestu Przewodow, a pritom su poginule dvije osobe, izazvao projektil ruske proizvodnje, javlja francuska agencija AFP.

Ranije tijekom utorka Rusija je odbacila takve tvrdnje, dok je Poljska aktivirala članak 4. NATO-a zbog čega će se čelnici saveza hitno sastati tijekom srijede povodom ovog incidenta.

Poljski predsjednik Andrzej Duda je naveo, pak, kako “nema jasnih dokaza tko je ispalio projektil”, koji je “vrlo vjerojatno ruske proizvodnje”. Drugi projektil koji je pao na poljsko tlo nije uzrokovao veću tragediju. “Detaljna istraga je još uvijek u tijeku, a nemamo nikakve razloge očekivati da će se nešto slično ponoviti”, dodao je poljski predsjednik.

Nakon eksplozije u mjestu pored poljsko-ukrajinske granice poljski predsjednik Duda je obavio telefonske razgovore s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. U Poljskoj je u utorak navečer održan i hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu, a poljski premijer Morawiecki je naznačio kako je Poljska odlučila povećati nadzor zračnog prostora te je podignuta razina vojne pripravnosti.

Inače, tijekom utorka ruske su snage žestoko granatirale cijelo područje Ukrajine te je po riječima ukrajinskih čelnika to bio najžešći i najopsežniji napad na energetsku infrastrukturu od početka rata.

Komentari

komentar





You may also like