Poljska: uložit ćemo veto na proračun, ako bude povezan s “vladavinom prava”

Poljski premijer Mateusz Morawiecki poručio je europskim institucijama da će uložiti veto na proračun EU-a, za razdoblje 2021.-2027., ako pristup europskim fondovima bude uvjetovan poštivanjem vladavine prava.

Pismo, slično onome koje je prošli tjedan poslao mađarski premijer Viktor Orban, poslano je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i njemačkom predsjedništvu EU-a.

Morawiecki je napisao na Facebooku da je u pismu objasnio da Poljska ne može prihvatiti vezu između pristupa fondovima EU-a i poštivanja vladavine prava, budući da se taj mehanizam temelji na proizvoljnim i politički motiviranim kriterijima.

Njihovo prihvaćanje dovelo bi do pristajanja na dvostruka mjerila u tretiranju članica EU-a, rekao je.

Uvjetovanost korištenja fondova s vladavinom prava nije bila dio sporazuma koji su europski čelnici postigli u srpnju, dodao je.
“Stoga Poljska ne može prihvatiti ovu verziju mehanizma (koja povezuje vladavinu zakona s EU fondovima) jer bi ona dovela do prvenstva političkih i proizvoljnih kriterija nad suštinskom procjenom”, napisao je Morawiecki.

Europska komisija pokrenula je postupak protiv Poljske i Mađarske zbog narušavanja neovsinosti sudova, medija i nevladinih organizacija.

 

Komentari

komentar

You may also like