Poljska, usprkos ranijim najavama nastavlja uvoziti rusku naftu

Foto: vesselfinder.com

U nedavno okončani, a početkom ožujka započeti naftni rat kojega je pokrenula Saudijska Arabija s ciljem potiskivanja Rusije, kao svoje najveće naftne konkurentice s prije svega europskog tržišta (isto tako i s ciljem neutralizacije agresivnih malih i srednjih američkih naftnih proizvođača iz sektora tzv. fracking tehnologije koji su prijetili zauzimanjem i tradicionalnih saudijskih tržišta), itekako je bila involvirana i Poljska. Poljske državne naftne tvrtke otkazale su pomorske isporuke ruske nafte u korist one saudijske u travnju i u svibnju (info: Reuters). Međutim, prošloga mjeseca postignuti rusko-saudijski sporazum o smanjenju proizvodnje nafte, kojeg su onda potpisale i sve članice OPEC-a, ali i prihvatile kao obvezu i države proizvođači nafte iz formata G20, čini se, promijenio je prvotne planove o ubrzanom potiskivanju ruske nafte s europskog tržišta i njezine kompenzacije jeftinijom saudijskom.

Naime, u posljednjih pet dana uočen je drugi po redu ruski tanker s naftom koji dolazi upravo u Poljsku.

U ponedjeljak, 4. svibnja, u jutarnjim satima u luku Gdanjsk trabao je uploviti tanker „Lomonosov Prospect“ (vidi naslovnu foto) koji će na tamošnji terminal dostaviti drugu po redu u posljednjih pet dana isporuku ruske nafte. Prema podacima navigacijskog portala Marinetraffic, brod u gdanjsku luku ulazi u 11:00 sati, tj. tamo se vjerojatno već i nalazi.

Nosivost tankera „Lomonosov Prospect“, koji pripada ruskoj tvrtci „Sovkomflot“, iznosi 113 tisuća tona i on se naziva tzv zelenim brodom. Koristi ukapljeni plin kao glavno pogonsko gorivo.

Prije toga, 30. travnja, u Gdanjsk je uplovio drugi tanker s ruskom naftom po imenu „Rivera“. Najprije je u Poljsku dopremio saudijsku naftu s terminala Sidi Kerir, 27 kilometara zapadno od najveće egipatske luke Aleksandria, nakon čega je otplovio po rusku naftu.





Podsjećamo: prema ranijim navodima Reutersa, Poljska u travnju neće nabaviti niti jedan tanker s ruskom naftom, a umjesto nje kupila je rekordnih 560 tisuća tona saudijske nafte, koja se od ožujka prodavala po dempinškim cijenama tj. na najnižu rusku Saudijska Arabija je stavljala svoju cijenu s dodatnim bonusima od nekoliko dolara manje kako bi privukla kupce. Pozivajući se na trejdere Reuters je tada priopćio kako će istim putom Poljska ići i u mjesecu svibnju. Međutim, očito je došlo do obrata, a također je vidljivo kako se nastavljaju isporuke ruske nafte u Poljsku i kroz naftovod „Družba“ kroz koji toj zemlji stiže 80% ruske nafte.

Pojedini ruski analitičari ovu situaciju tumače činjenicom da su poljske rafinerije tehnološki orijentirane na preradu ruske nafte sorte Urals zbog čega je druge sorte potrebno miješati s ruskom naftom kako bi se izbjegla potreba za tehničkim preinakama tamošnjih rafinerija. Pritom je ruska nafta Urals počela jačati u cijeni u odnosu na sjevernomorski Brent i sada iznosi 16,39 dolara za barel. To je poljedica toga, što je koronavirus najviše udario po tzv. lakoj nafi (arapska), a s obzirom da je snažno pala svjetska potrošnja benzina, dok je potražnja za dizelom iz težih naftnih sorti veća.

 





Komentari

komentar

You may also like