Poljska zakonom ograničava pristup medijima i udrugama na kriznoj istočnoj granici

Poljski predsjednik potpisao je jučer zakon kojim se ograničava na neodređeno vrijeme pristup humanitarnim organizacijama i medijima granici s Bjelorusijom gdje se odvija migrantska kriza, prenosi Reuters.

Zakon je udarac oporbenim strankama koje zagovaraju neograničen pristup medijima. Oporba tvrdi da zabrana pristupa novinarima služi da se prikriju kršenja ljudskih prava. Vlada, s druge strane, tvrdi da su ograničenja nužna iz sigurnosnih razloga.

Prema novim propisima, ministar unutarnjih poslova može ograničiti pristup zoni nakon konzultacija s ravnateljem granične kontrole. Ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski rekao je u utorak navečer da će narediti privremenu zabranu ulaska u područja oko granice.

Poljski pučki pravobranitelj za ljudska prava kritizirao je novi zakon koji daje ministru unutarnjih poslova pravo da na neograničeno vrijeme zabrani slobodu kretanja i pristupa informacijama o tome što se događa na granici na neodređeno vrijeme.

Stanje na granici smirilo se od sredine studenoga, no poljske sigurnosne snage povremeno i dalje vodenim topovima rastjeruju migrante koji ih napadaju kamenjem. Skupine migranata noću i dalje pokušavaju probiti bodljikavu žicu i prijeći granicu. Poljska pogranična kontrola rekla je da je od ponedjeljka bilo 134 pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Bjelorusije u Poljsku.

Europska unija optužuje  Minsk za migrantsku krizu, a bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužuje EU da namjerno izaziva humanitarnu krizu.
Komentari

komentar

You may also like