Poljska zaprijetila izlaskom iz EU

Iz Poljske je stiglo upozorenje čelništvu Europske unije o izlasku te zemlje iz zajednice europskih država nakon što je službena Varšava dobila upute iz Bruxellesa o nužnosti provede reforme pravosuđa po pravilima EU ili će, u suprotnom, plaćati velike novčane kazne na dnevnoj bazi. O tome piše britanski medij Daily Mail.

U odgovoru na zahtjev Europske komisije, vođa parlamentarnog kluba zastupnika poljske konzervativne vladajuće stranke “Pravo i pravda” Ryszard Terletsky izjavio je kako će se Poljska “morati suočiti s EU-om i tražiti radikalna rješenja”. Jedno od njih je slijediti primjer Velike Britanije (Brexit) koja je napustila zajednicu.

Govoreći na poljskom gospodarskom forumu, Terletskiy je kazao da bi ta stranka voljela ostati u EU-u i zadržati suradnju, ali da EU “mora biti prihvatljiva za nas”.

„Ako se stvari ovako nastave, morat ćemo tražiti radikalna rješenja. Britanci su pokazali da im diktatura briselske birokracije nije prikladna, okrenuli su se i otišli.”

Prethodno se Europska komisija obratila Sudu EU za izricanje kazni Poljskoj u iznosu od milijun eura dnevno zbog njezine reforme pravosuđa i formiranja sudskog Disciplinskog vijeća. Prema Bruxellesu, ta praksa podriva neovisnost sudstva, povećava nadzor vladajuće stranke nad sudovima i krši zakone EU. EU zahtijeva da se ova reforma povuče i prestane radom spomenute sudske komore.

Zanimljivo je kako su povjerenici EU predložili i uskraćivanje sredstava za oporavak zemlje od koronavirusa (36 milijardi eura) dok Poljska ne provede reformu pravosuđa po EU pravilima.
Usprkos obećanju Varšave o raspuštanju spomenutog sudskog tijela u idućim mjesecima, EU je objavila kako Poljska “nije poduzela sve potrebne mjere”.

Prema navodima britanskog medija, kao odgovor na upozorenje Terletskog, poljska oporba, poglavito bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk (sadašnji vođa oporbene stranke Građanska platforma), optužila je vladajuću stranku za ugrožavanje članstva Poljske u EU.

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller porekao je bilo kakvu namjeru napuštanja EU, izjavivši slijedeće: ‘Nećemo slijediti put Velike Britanije.’

Terletskiy je kasnije ipak reterirao i napisao na svom Twitteru kako zapravo ne podržava izlazak iz europske zajednice država, i da je “Poljska bila, jest i bit će članica EU”.

Isti medij piše kako usprkos dugotrajnim sporovima između poljske vlade i EU, ankete pokazuju da se velika većina Poljaka zalaže za članstvo u Uniji.

Mađarska Poljskoj izražava snažnu potporu u sporu s Bruxellesom, optužujući pri tom EU za zlouporabu ovlasti, navodi britanski medij.
Komentari

komentar

You may also like