Poljska želi izgraditi vojne baze za stalne NATO trupe na svom teritoriju

Poljske vlasti zalažu se za izgradnju vojnih baza za trajno stacioniranje NATO snaga, rekao je premijer Mateusz Morawicki na konferenciji za novinare sinoć.

“Stalne NATO baze” trebale bi se pojaviti u zemljama na istočnom krilu saveza, rekao je Morawicki. “Poljska je spremna izgraditi baze” za trajno stacioniranje lakih snaga saveza, dodao je. “Rusija treba znati da nećemo ustupiti ni pedalj teritorija NATO-a”, rekao je premijer, prenosi poljski PAP. Također, poljski premijer je kazao kako bi Poljska vojno pomogla Švedskoj i Finskoj u slučaju da budu napadnute dok traje proces pristupanja NATO savezu.

Poljska je dio NATO vojnog saveza od 1999. Godine 2019. procijenjeno je da je na teritoriju Poljske oko 5000 vojnika iz NATO-a. 2019. Taj broj varira ovisno o vojnim vježbama na poljskom tlu.  Danas je taj broj veći uslijed raspoređivanja dodatnih NATO vojnika na istočnom krilu saveza. Valja naglasiti da inozemni vojnici zasad u Poljsku dolaze i odlaze po principu rotacije i uglavnom ne ostaju duže od godinu dana.

Poljska, Rumunjska i baltičke države su “vrlo, vrlo spremne” surađivati ​​sa SAD-om oko uspostave takvih baza i vjerojatno će preuzeti troškove izgradnje, rekao je američki general Mark Milley zastupnicima Predstavničkog doma, prenosi portal military.com.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je predsjednika Vladimira Putina da je NATO pojačao svoju prisutnost u blizini zapadnih granica Rusije, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Predsjednik Putin je naredio plan za jačanje vojnog potencijala Rusije duž granica, rekao je Peskov, prenosi ruski TASS.

Komentari

komentar





You may also like