Poljski čelnik ljut na Orbana zbog Ukrajine: „To će Mađarsku jako skupo koštati“

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je kako ne razumije mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegovih stavova o Ukrajini, prema kojima se Mađarska ne želi miješati u sukob u ovoj zemlji.

Duda je, jučer, na televiziji TVN-24  kazao kako je stav Budimpešte povezan s ovisnošću Mađarske o opskrbi energentima iz Rusije.

Naglasio je kako ne može razumjeti Orbanova uvjerenja, budući da je sukob u Ukrajini popraćen ljudskim gubicima, uključujući i među civilnim stanovništvom.

“Teško mi je to razumjeti i zato što će ova politika Mađarsku jako skupo koštati”, rekao je poljski predsjednik.

Podsjećamo da se posljednjih dana vodi pravi politički rat između Kijeva i Budimpešte zbog mađarskih pogleda na ukrajinski rat s Rusijom, konkretno, zbog Orbanovog primarnog zalaganja za mađarske nacionalne interese, pri čemu želi izbjeći mađarski ulazak u sukob s Rusijom zbog spomenutog rata.

Orban je podržao sankcije EU protiv Rusije ali ne i one u energetskoj sferi, u čemu, uostalom – daleko nije jedini u EU. Međutim, nije dozvolio da se preko mađarskog teritorija prevozi oružje namijenjeno Ukrajini, ali je pri tom dozvolio razmještaj novih NATO snaga u Mađarskoj.





Jučer je i češka ministrica obrane objavila kako odgađa svoj posjet Mađarskoj i sudjelovanje na sastanku Višegradske skupine (V4), jer je, kako je kazala, Orbanu važniji ruski plin od ukrajinske krvi.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Orbana za oklijevanje po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, kao i za tranzit oružja za Ukrajinu preko teritorija Mađarske. Orban mu je odgovorio da Mađari nisu ni Rusi ni Ukrajinci tj. da mu je primarna briga voditi računa o mađarskim nacionalnim interesima.

 





Komentari

komentar

You may also like