Poljski general: NATO savez bi se mogao raspasti zbog proruske politike Njemačke

U intervjuu za konzervativni poljski portal wpolityce.pl, poljski general Waldemar Skrzypczak govorio je o trenutnim napetostima oko Ukrajine i nedavnom slanju ruskih trupa u Kazahstan.

Objasnio je da su se Rusija i Putinova politika posljednjih godina odlučile obnoviti “carstvo” i raditi na širenje kako bi se vratila sfera utjecaja SSSR-a. “Njegov cilj je vraćanje Ruskog Carstva u prijašnje stanje koje je postojalo za vrijeme Sovjetskog Saveza. Da budu ogromni i da mogu odlučivati ​​ili suodlučiti o sudbini svijeta”, rekao je Skrzypczak. General je objasnio da je doživljaj Rusije kao sile ozbiljno opao nakon “Gorbačovljeve revolucije i pada SSSR-a.”

Poljski general tvrdi da je kriza na poljsko-bjeloruskoj granici rezultat Putinove politike, koja bi istočnoj Europi trebala zaprijetiti invazijom migranata. Druga ruska prijetnja je neprestana ratna prijetnja Ukrajini, tvrdi general. “Putin misli da je Ukrajina još uvijek dio Ruskog carstva i da bi trebala biti dio sfere ruskog utjecaja. Štoviše, ne želi da se NATO ili njegovi partneri pojave u ovoj interesnoj sferi, unatoč tome što je Ukrajina partner NATO-a”, rekao je Skrzypczak.

Ipak, istaknuo je Skrzypczak, Putinu je situacija u Kazahstanu izmakla kontroli i sada je svjestan da se suočava s ozbiljnim problemom. “Ako demokratske snage preuzmu vlast u Kazahstanu, zemlja će napustiti Putinovu orbitu, pogotovo stoga jer su Kazasi muslimani”, rekao je. General je istaknuo da je Kazahstan skrenuo Putinovu pozornost s Ukrajine.

Skrzypczak smatra da Putin nije ponudio previše argumenata da uvjeri NATO, EU ili SAD u prava i legitimitet koje Rusija tvrdi da ima. To je zato što je jedini argument koji Putinu preostaje jest da ne želi NATO blizu granica Rusije, tvrdi poljski vojni zapovjednik koji misli da to nije dovoljan argument.

General, međutim, upozava da “Putin ne mora učiniti mnogo kako bi se NATO raspao zbog dvosmislenog stajališta Njemačke”.”Još samo jedan korak i NATO će nestati, a uzrok raspada NATO-a neće biti Orban ili bilo tko drugi, već Njemačka, koja želi resetiranje odnosa s Rusijom”, rekao je. General je naglasio da je dvosmislena igra Njemačke dokazala da ona ne želi pružati otpor Rusiji kao dio NATO-ovog kruga, već suprotno: napraviti korak unatrag za Putina. “Svaki korak koji NATO učini natrag zbog pritiska Njemačke bit će poraz za NATO i NATO bi se trebao ugasiti ako je to slučaj. Uostalom, čemu služi NATO?” upitao je general.

Komentari

komentar

You may also like