Poljski humanitarni konvoj za pomoć migrantima stigao je u Litvu

Poljski konvoj s humanitarnom pomoći za migrante stigao je u Litvu nakon zahtjeva za pomoć koji je Vilnius uputio putem mehanizma civilne zaštite Europske unije, prenosi poljski PAP.

I Litva i Poljska bilježe sve veći broj migranata koji pokušavaju prijeći njihove granice iz Bjelorusije. Dvije zemlje, zajedno s Latvijom, optužile su Bjelorusiju za politiku u kojoj se migrante potiče na prijelaz granice kako bi se destabilizirala EU i kako bi se Minsk osvetio Europskoj uniji za sankcije.

“Granica Litve granica je cijele Europske unije”, rekla je Urszula Doroszewska, poljska veleposlanica u Litvi, na konferenciji za novinare u Vilniusu. Litva je također štitila Poljsku, pa nam je u interesu da odgovorimo na najbolji mogući način”, dodala je.

Ovo je treći humanitarni konvoj koji je Poljska poslala Litvi. U srpnju je vrijednost poslane poljske humanitarne pomoći Litvi iznosila 200 000 eura. Zamjenik litvanskog ministra unutarnjih poslova Arnoldas Abramavičius izrazio je zahvalnost Poljskoj na pomoći.

Zamjenik litvanskog ministra je rekao kako se trenutačno stanje na granici stabiliziralo, no da su suradnja i koordinacija oko zaštite vanjske granice EU-a i dalje su važne. Vilnius je do sada primio humanitarnu pomoć iz 18 zemalja putem mehanizma civilne zaštite EU-a. Poljska je također poslala 53 policajca da pomognu oko migracijske krize. Do sada je gotovo 4200 migranata ilegalno ove godine prešlo litvansko-bjelorusku granicu, u usporedbi sa samo 81 u 2020.

Komentari

komentar





You may also like