Poljski koncern PGNiG poslao dopis Gazpromu sa zahtjevom za smanjenje cijene plina

Poljski državni energetski koncern PGNiG poslao je pismo Gazpromu sa zahtjevom za smanjenje cijene plina koji se isporučuje toj zemlji.

PGNiG traži da se izmijene uvjeti sporazuma od 25. rujna 1996. i uzme u obzir “trenutačno stanje” s energetskim resursima u EU.

“U posljednje vrijeme smo svjedoci neviđenog rasta cijena prirodnog plina na europskom veleprodajnom tržištu. Ova izvanredna situacija temelj je za reviziju uvjeta cijena po kojima kupujemo energent prema ugovoru s Yamalom (ruski arktički terminal ukapljenog plina LNG Yamal, op.GN.). Prema našem mišljenju, postoji prostor za smanjenje cijene plina koji nam se isporučuje”, izjavio je čelnik PGNiG Pavel Maevsky, čije riječi prenose RIA Novosti.

Dodao je kako koncern zadržava pravo da dopis Gazpromu promatra kao “neovisni prijedlog za reviziju ugovorne cijene”. Prema Mayevskyju, to bi moglo dovesti do njezinog smanjenja od 1. studenog 2021.

Dugoročni sporazum između PGNiG-a i Gazproma predviđa isporuku Poljskoj do deset milijardi kubnih metara plina godišnje. Prema takozvanoj “uzmi i plati” klauzuli, poljski koncern je dužan kupovati najmanje 8,7 milijardi kubika plina godišnje. Ugovor vrijedi do kraja 2022. godine, a Varšava je u više navrata izjavljivala kako ga ne namjerava obnavljati.

 
 

Komentari

komentar

You may also like