Poljski ministar obrane govoreći o Ukrajini kritizirao njemačku politiku

Poljski ministar obrane i potpredsjednik vlade Mariusz Błaszczak u ponedjeljak, 29. kolovoza, dao je intervju za poljski medij Polska Times povodom 6 mjeseci ukrajinskog rata

Ministar je kazao kako se „nadao da će se Ukrajinci obraniti jer vjeruje kako čine veliku stvar“. Oni brane „ne samo svoju domovinu, nego brane i Europu, uključujući Poljsku, od Ruskog carstva“.

U kontekstu pomoći Ukrajincima, Błaszczak je izvijestio da je vrijednost opreme koju je Kijevu donirala Poljska 1,7 milijardi dolara. “Ovo je puno, ali svjesni smo da je to ulaganje u našu sigurnost. To nisu troškovi, to je ulaganje. U svakom slučaju, potpora koju smo pružili potiče nas da radimo brže kako bismo opremili poljsku vojsku modernim oružjem”, kazao je.

Osvrnuvši se na aktivnosti Sjevernoatlantskog saveza, istaknuo je kako on mora “pokazati učinkovitu politiku odvraćanja potencijalnog agresora” ta naglasio „da ne želimo rat, pokazujemo da se carstvu zla neće isplatiti napadati zemlje NATO-a”.

Na upit je li razočaran stavom Njemačke kada je u pitanju pomoć Ukrajini odgovorio je slijedeće:
„Politika Njemačke je razočaravajuća, ali to nije od jučer ili otkad je Olaf Scholz preuzeo mjesto kancelara. Bila je razočaravajuća i pod Angelom Merkel. Politika Njemačke također je vrlo opasna za Europu, jer je kao posljedica toga Putin dobio novac za naoružavanje i koristi ta sredstva. Štoviše, to je politika koja Europu i Njemačku čini ovisnima o opskrbi ruskim energetskim resursima, te stoga vlastodršcima Kremlja daje oružje u obliku slavine s opskrbom naftom i plinom koju mogu zatvoriti. Ovo su oružje Rusi već uporabili protiv Ukrajine 2009. godine, kada je tijekom zimskog razdoblja Rusija obustavila isporuke energenata toj zemlji. Dakle, ova politika nije iznenađenje, ali se iz nje moraju izvući pouke“.

Poljski ministar obrane je izjavio da je njemačka politika usmjerena na poslovanje s Rusijom i “nedvojbeno je politika koja ne jamči da se možemo osjećati sigurno”.

Novinar je također pokrenuo pitanje tenkova Leopard, koje je Poljska trebala dobiti od Njemačke u zamjenu za prebacivanje tenkova T-72 u Ukrajinu.





“Izravno sam rekao kolegici Christine Lambrecht da smo zainteresirani za najmanje jedan tenkovski bataljun, odnosno u zapadnoeuropskoj verziji to su 44 vozila. Ponuda koju smo dobili u vidu 20 tenkova, a prvi primjerci će nam biti isporučeni tek sljedeće godine, ne ispunjava naša očekivanja,” kazao je Błaszczak.

Komentari

komentar





You may also like