Poljski naftni koncern „Orlen“ sklapa sporazum sa „Saudi Aramco“ o preuzimanju rafinerije u Gdanjsku?

Želja poljske vladajuće stranke Pravo i pravda da gotovo svu naftnu, plinsku i rafinerijsku imovinu zemlje koncentrira u jednu jedinstvenu tvrtku dovela je do toga da Saudijska Arabija ulazi na poljsko tržište, navodi Eadaily, prenoseći ovu zanimljivu vijest iz svijeta energetike. Poljski koncern Orlen kupuje Lotos grupu iz Gdanjska, a prema zahtjevu Europske komisije, dio imovine grupe trebao bi dati trećim tvrtkama.

Najveća svjetska naftna kompanija, saudijska državna energetska tvrtka Saudi Aramco kupit će 30% udjela u rafineriji Lotos-a u Gdanjsku, a Saudijci će se tamo baviti rafiniranjem, veleprodajom i zrakoplovnim gorivom – kerozinom, priopćeno je iz Orlen-a. Ako Bruxelles odobri spajanje, poljski će koncern prema dugoročnom ugovoru moći primati 200-337 tisuća barela saudijske nafte dnevno čime će udio bliskoistočnih sirovina u Orlenovim pogonima u Poljskoj, Litvi i Češkoj porasti na 45%.

Čelnik Orlen-a Daniel Obaitek izjavio je tom prigodom kako bi spajanje pružilo priliku Poljskoj da se osigura visokokvalitetnim sirovinama iz Saudin Aramca.

S druge strane za Saudijsku Arabiju ovaj je sporazum koristan jer se uklapa u Rijadovu strategiju širenja projekata rafiniranja diljem svijeta, jer time osiguravaju potražnju za saudijskom naftom. Kako navodi Eadaily, položaj saudijskog kraljevstva u Europi je naglo pao posljednjih godina i zato ga Rijada nastoji ojačati. Uoči dogovora s poljskim koncern doznalo se da je Saudi Aramco Trading Company potpisala dugoročni ugovor s Klesch grupom za isporuku 110.000 barela dnevno i danskoj rafineriji Kalundborg.

Oba ugovora omogućit će maksimalnu opskrbu Europe s nešto više od 22 milijuna tona godišnje. To je 56 posto opskrbe koju je Saudijska Arabija ostvarila Europi 2019., prema Eurostatu. Istodobno, kraljevstvo će i dalje biti jako daleko od Rusije, koja je u istoj 2019. izvezla gotovo četiri puta više u Europu – 135,8 milijuna tona.

Druga je stvar, navodi se dalje, što su se zemlje istočne Europe oduvijek smatrale “dvorištem” Rusije po pitanju nafte. Udio ruske nafte u Orlen-ovim pogonima u spomenute tri zemlje (Poljska, Češka, Litva) iznosio je 70 posto u 2019., izvijestio je koncern.





Na istu su se temu oglasili i ruski stručnjaci, koji tvrde kako veći plasman i proizvodnja saudijske nafte u zemlje istočne Europe neće utjecati na ruski izvoz.

Tako Igor Juškov, vodeći analitičar ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost (NESF) i analitičar na Financijskom sveučilištu koje je pod kapom ruske države, smatra kako dogovor Saudijaca s poljskim Orlen-om neće pogoditi Rusiju.

“Rusija ostaje glavni dobavljač za poljske rafinerije. Za prelazak na drugu naftu potrebno je rekonfigurirati tvornice. A to je skupo. Stoga se Poljska obično izjašnjava o diverzifikaciji – kupuje male pošiljke nafte iz drugih zemalja, a zatim je miješa s ruskom naftom. To omogućuje da se rafinerija ne rekonfigurira, već neformalno izjavljuju da odbijaju rusku naftu“, napominje Juškov.





“Budući da smo i mi i Saudijci unutar sporazuma OPEC+, naša je proizvodnja ograničena. Stoga, ako Saudijci negdje povećavaju opskrbu, to znači da odnekud njihove zalihe odlaze”, dodao je vodeći analitičar ruskog NESF-a.

Komentari

komentar

You may also like