Poljski novinar: ili će se Europa smrzavati ili će proraditi „Sjeverni tok 2“

Václav Radzivinovich, novinar lista Gazeta Wyborcza, smatra da je plinovod Sjeverni tok 2 potrebniji europljanima nego Ruskoj Federaciji.

Rusija navodno pokušava prouzročiti nestašicu plina u Europi kako bi osigurala pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2 (dalje ST-2), smatra poljski autor. Moskva „nije zabrinuta“ padom izvoza plina, budući da na njegovim višim cijenama može zaraditi, navodi dalje.

“Rusija je u mogućnosti Europljanima ponuditi izbor: ili će se morati smrznuti zimi i platiti pretjerane cijene ili će brzo pristati na rad Sjevernog toka 2 kako ne bi patili od nestašice plina”, naglasio je Radzivinovich.

Također navodi kako se Rusija ne boji konkurencije američkog ukapljenog (LNG) plina jer Amerikanci preferiraju azijsko tržište zbog većih cijena.

Spomenuti rusko-njemački energetski projekt dugo je bio predmet kritika i napada sa Zapada, gdje su ga kritičari nazivali geopolitičkim projektom koji će ojačati utjecaj Rusije na europskom tlu. Uglavnom, Sjedinjene Države bile su revne u optužbama Moskve da želi koristiti ST-2 kao polugu pritiska na Europu. Bivši američki predsjednik Donald Trump nastojao je zauzeti europsko energetsko tržište i učiniti ga feudom američkih plinskih kompanija.

U tu je svrhu bivša uprava Bijele kuće uvela ekonomske sankcije Sjevernom toku 2, što je omogućilo obustavu njegove izgradnje na gotovo godinu dana. Rad na postavljanju plinovoda u potpunosti je nastavljen dolaskom sadašnjeg predsjednika SAD-a Joea Bidena na vlast u Washingtonu. U lipnju je prva cijev ST-2 potpuno dovršena, a na drugoj ostaje za položiti još oko 10 km, što bi trebalo biti završeno do kraja kolovoza.





Trenutno u Europi postoji akutna nestašica plina. Zalihe u podzemnim skladištima toliko su male da će se EU zimi suočiti s velikim problemima ako Rusija ne poveća izvoz plavog goriva. A Moskvi se ne žuri.

Kako je primijetio spomenuti poljski novinar, ruske vlasti povukle su vrlo kompetentan taktički potez, odbivši usluge Varšave i Kijeva (kao posrednika za ruski plin). Tako je Moskva pred Europu stavila težak izbor: ili pokrenuti ST-2 što je prije moguće i izbjeći nestašicu plina, ili se smrzavati i na kraju platiti veću cijenu.

Komentari

komentar





You may also like