Poljski parlament odobrio gradnju zida od 100 km na granici s Bjelorusijom

Poljski parlament odobrio je u jučer izgradnju zida na granici s Bjelorusijom kao odgovor na pojačan pritisak migranata, uglavnom s Bliskog istoka. Očekuje se da će izgradnja više od 100 kilometara dugog zida na vanjskoj granici Europske unije stajati 353 milijuna eura, javlja AFP.

Da bi odluka stupila na snagu sada je potreban potpis predsjednika Andrzeja Dude, koji je već najavio da će to učiniti u narednim danima. Poljska je već krajem kolovoza počela podizati privremenu ogradu od bodljikave žice visoku 2,5 metra uzduž granice s Bjelorusijom.

Poljska vlada optužuje bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka da organizirano šalje migrante i izbjeglice iz kriznih područja na vanjsku granicu EU-a. Krajem svibnja, kao odgovor na strože sankcije Zapada protiv njegovog režima, Lukašenko je najavio da EU ne može očekivati da će Bjeolrusija i dalje braniti EU od migranata i krijumčara drogom. Poljska kaže da zadnjih dana oko 500 ljudi svaki dan pokušava ilegalno ući u zemlju iz Bjelorusije. U cijeloj prošloj godini bilo ih je samo 120.

 

Komentari

komentar





You may also like