Poljski povijesni ugovor o proizvodnji vlastitih borbenih vozila pješaštva

Poljska vlada potpisala je u ponedjeljak okvirni ugovor s domaćim proizvođačem oružja Huta Stalowa Wola za isporuku oko 1.000 borbenih vozila pješaštva (BVP) i nekih 400 pratećih vozila za jačanje obrambenih sposobnosti zemlje.

Zamjenik premijera i ministar obrane Mariusz Blaszczak izjavio je na svečanosti potpisivanja da će prva četiri Borsuk (poljski, “jazavac”) BVP-a biti isporučena do kraja godine. Oni će postupno zamijeniti BWP-1, iz sovjetske ere.

Slika: poljsko BVP Borsuk

“Nadam se da će Poljske oružane snage vrlo brzo biti opremljene novim BVP-ima”, rekao je Blaszczak, dodajući da su “vremena BVP-a koje su poljske oružane snage do sada koristile prošla, sada je vrijeme za eru Borsuk BVP-a .”

Karakteristike poljskog BVP Borsuk možete pogledati na videu ovdje ili ispod teksta.





Ovaj ugovor također pokriva vozila za izviđanje, zapovijedanje, medicinsku evakuaciju, tehničku potporu i vozila za otkrivanje kontaminacije.

Od 2022. godine Poljska je već potpisala goleme ugovore za oružje i haubice s domaćim proizvođačima, kao i s američkim trgovcima za tenkove Abrams i raketne sustave HIMARS, te s Južnom Korejom za tenkove, haubice i lake borbene zrakoplove.

U srpnju prošle godine Blaszczak je izjavio kako njegova zemlja namjerava izgraditi najjače kopnene snage od svih članica Sjevernoatlantskog saveza u Europi.





 

 

Komentari

komentar

You may also like