Poljski predsjednik traži reviziju prijedloga zakona o reformi pravosuđa potrebnog za sredstva EU-a

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je u petak da sumnja u ustavnost zakonodavstva o reformi pravosuđa koje je zemlja trebala usvojiti da bi pristupila fondovima Europske unije te je odlučio uputiti ga Ustavnom sudu na reviziju, javlja Reuters.

Bruxelles je zadržao 35,4 milijarde eura sredstava za oporavak od COVID-19 zbog neslaganja oko vladavine prava u Poljskoj i zahtijevao je reformu u pitanjima kao što su neovisnost pravosuđa i zelena energija prije nego što Varšavi da novac.

Prema prijedlogu zakona koji je ovaj tjedan usvojio poljski parlament, Vrhovni upravni sud počet će se baviti disciplinskim slučajevima sudaca. Prethodno je kontroverzno vijeće Vrhovnog suda rješavalo takve slučajeve, a kritičari su rekli da je vijeće kažnjavalo suce koji su kritizirali vladine reforme pravosuđa.

Prijedlog zakona također bi značio da suci neće biti suočeni s stegovnim postupcima zbog dovođenja u pitanje neovisnosti kolega koje su imenovala tijela za koja kritičari kažu da su ispolitizirana. Duda je ranije rekao da neće odobriti zakon koji dopušta ljudima da dovode u pitanje imenovanja sudaca.

“Vlada je sklopila novi sporazum s Europskom komisijom i dobro je da se to dogodilo, jer i Poljska i EU trebaju kompromis. Ali pošteno je reći da ovaj sporazum izaziva ozbiljne ustavne sumnje”, rekao je Duda u televizijskom govoru . “Stoga sam odlučio ovaj zakon uputiti Ustavnom sudu … što znači da zakon neće stupiti na snagu dok se Sud ne izjasni o njegovoj sukladnosti s Ustavom.” Ustavni sud jedan je od sudova u središtu spora Varšave s Bruxellesom oko vladavine prava. Europska komisija ranije je rekla da ozbiljno sumnja u neovisnost i nepristranost Tribunala.

EU je također pokrenuo prekršajni postupak protiv Poljske 2021. zbog presuda Tribunala kojima je doveden u pitanje primat prava EU-a nad nacionalnim pravom. Duda je rekao kako vjeruje da njegova odluka neće odgoditi isplatu sredstava EU-a jer zemlja još treba ispuniti daljnje zahtjeve kako bi dobila gotovinu. Također je pozvao suce da o tom pitanju odluče bez odlaganja.





Poljska donosi zakone o pravosuđu i vjetroelektranama u pokušaju da otključa fondove EU-a

 





Komentari

komentar

You may also like