Poljski predsjednik tvrdi da je stalna američka vojna baza “doborodošla”

Poljski predsjednik Andrzej Duda pozdravio je vijest da Sjedinjene Države planiraju uspostaviti stalnu vojnu bazu u njegovoj zemlji. “Zadovoljan sam jer danas osjećam da je naša sigurnost pojačana”, rekao je za BBC u intervjuu na NATO summitu u Madridu.

Duda je razvoj događaja opisao kao “gorko-sladak”, rekavši da ranije saveznici nisu slušali njegova upozorenja o prijetnji koju je predstavljala Rusija još prije rata u Ukrajini.

Predsjednik Biden ranije je na summitu NATO-a rekao da će njegova zemlja stvoriti novo stalno vojno sjedište u Poljskoj. Prethodno su američke trupe tamo bile po principu rotacije. Baza za peti korpus američke vojske u Poljskoj će “poboljšati interoperabilnost NATO-a na istočnom krilu”, tvrde u priopćenju iz Bijele kuće.

“Ovo je iznimno važno”, rekao je poljski zamjenik ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski za agenciju PAP.”U zemljama na prvoj crti potencijalnog napada iznimno je važna prisutnost zapovjednih struktura kako bi one mogle izravno odgovoriti na prijetnje koje su ovdje najrealnije”.

Američki Peti korpus, koji je bio stacioniran u Zapadnoj Njemačkoj tijekom Hladnog rata, već je od prošle godine imao zapovjedno mjesto u poljskom gradu Poznańu, s 200 vojnika koji djeluju na rotacijskoj osnovi. No, početkom godine SAD je poslao dodatnih 1700 vojnika u Poljsku. Sada je sveukupno u Poljskoj oko 12 000 američkih vojnika. Poljskoj pristiže i 6 proturaketnih sustava Patriot. Anketa Pew Research pokazuje da samo 2% Poljaka gleda blagonaklono na Rusiju. Povoljni stavovi o SAD-u (91%), EU (89%) i NATO-u (89%) najveći su ikad zabilježeni u Poljskoj.

Komentari

komentar





You may also like