Zelenski traži od Zapada za “zatvore nebo” nad Ukrajinom; NATO odgovara da to nije opcija

Poljska neće slati borbene zrakoplove u Ukrajinu, rekao je danas poljski predsjednik Andrzej Duda, dodajući da se Poljska “ne pridružuje” sukobu koji je u tijeku, prenosi CNN.

“Ne šaljemo nikakve avione u Ukrajinu jer bi to bilo miješanje u sukob unutar Ukrajine. Ne ulazimo u taj sukob. NATO nije strana u tom sukobu”, odgovorio je Duda na pitanje novinara. “Podržavamo Ukrajince kroz humanitarnu pomoć”, rekao je Duda na sastanku zajedno s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom tijekom medijske konferencije u poljskoj zračnoj bazi Lask. Duda je naglasio da će Poljska i NATO nastaviti “stajati na strani Ukrajine”.

Iako poljski zrakoplovi neće djelovati u ukrajinskom zračnom prostoru, glavni tajnik NATO-a Stoltenberg izjavio je u utorak da “borbeni zrakoplovi iz Sjedinjenih Država lete zajedno s poljskim zračnim snagama” u zračnom prostoru NATO saveza. “Putinov rat utječe na sve nas i saveznici u NATO-u uvijek će stajati zajedno da brane i štite jedni druge”, rekao je Stoltenberg. “NATO je obrambeni savez. Ne tražimo sukob s Rusijom. Rusija mora odmah zaustaviti rat, povući sve svoje snage iz Ukrajine i angažirati se u diplomatskim naporima”, dodao je.

Jučer je ukrajinski predsjednik u telefonskom razgovoru s njemačkim kancelarom zatražio od Zapada da “zatvori nebo” nad Ukrajinom kako bi pomogao u borbi protiv Rusije, prenosi Euronews. Ipak, zona zabranjenog leta (“no-fly zone- NFZ) nije nešto što je samo dovoljno proglasiti, već je vojni potez koji se treba održavati silom ili barem prijetnjom sile. To znači da bi NATO savez trebao obarati ruske avione u ukrajinskom zračnom prostoru. Takav scenarij bi potencijalno doveo do trećeg svjetskog rata. Na sreću, i britanski ministar obrane i glavni tajnik NATO saveza su odbacili takvu mogućnost.

Komentari

komentar





You may also like