Poljski premijer: Isporučit ćemo svoje tenkove Leopard Ukrajini sa ili bez suglasnosti Njemačke

Varšava može prebaciti svoje tenkove Leopard u Kijev i bez dozvole Berlina, izjavio je to poljski premijer Mateusz Morawiecki u intervjuu za tamošnju televiziju Polsat.

“Dogovorili smo se s našim ukrajinskim prijateljima, kao i s partnerima iz zapadne Europe, da ćemo zajedno prebaciti tenkove. Suglasnost (Njemačke, op.GN.) je ovdje sekundarna. Dobit ćemo tu suglasnost ili brzo, ili ćemo to učiniti sami”, izjavio je predsjednik poljske vlade.

Prema njegovim riječima, zemlje, prije svega Njemačka, trebale bi “što prije ponuditi svoju modernu tehnologiju, jer o tome može ovisiti sposobnost obrane slobode u Ukrajini”.

“O tome će ovisiti i sigurnost cijele Europe”, zaključio je Morawiecki.

Poljski premijer Morawiecki vjeruje da bi saveznici mogli zajednički prebaciti do 100 tenkova Leopard u Ukrajinu, objavio je danas i ukrajinski medij Militarnij.

O tome je govorio u intervjuu za Bloomberg na marginama ekonomskog foruma u Davosu.





“Planirali smo 14 tenkova Leopard i sada čekamo Leoparde iz Danske, Finske, Njemačke i tenkove iz drugih zemalja EU-a,” kazao je poljski premijer.

U spomenutom intervjuu za američki medij, Morawiecki je kazao kako Kijev sada traži 100 zapadnih tenkova, novi paket sankcija protiv Rusije, te poziva Njemačku da bude ‘odgovornija’ u potpori Ukrajini.

Komentari

komentar





You may also like