Poljski premijer ne želi zelenu tranziciju EU pod svaku cijenu i nudi povratak na ugljen

EU bi se, ako je potrebno, trebala privremeno vratiti korištenju tradicionalnih izvora energije, uključujući ugljen, kako bi se suprotstavila Rusiji, smatra poljski premijer

Poljski premijer Mateusz Morawiecki za britanski medij The Financial Times (FT) napisao je članak u kojem se osvrnuo na probleme u EU vezane uz energetiku i dao neke svoje prijedloge, koji su, prema njegovom mišljenju potrebni za bolju energetsku stabilnost i budućnost EU.

Morawiecki kaže kako smo „svjedoci formiranja novog energetskog poretka u Europi i svijetu“ i da „u ovom novom poretku moramo biti u stanju uravnotežiti mnogo različitih interesa“. Tvrdi kako nakon ruske invazije na Ukrajinu umjesto jeftinih sirovina, čiste energije i gospodarskog rasta EU ima probleme s rastom inflacije i naglim rastom cijena energenata.

Konstatira da se sve donedavno EU bavila isključivo klimatskim promjenama, ali da je sada najvažnija energetska sigurnost zemalja.

Tvrdi kako Europa „mora drastično smanjiti troškove dozvola za emisiju CO₂, koje su odlučujući čimbenik u cijenama energije“. Umjesto da potiče razvoj zelene energije, trenutačni Sustav trgovanja emisijama (ETS) potiče inflaciju i prijeti da milijune građana pošalje u nestašicu goriva“, navodi predsjednik poljske vlade.





Varšava predlaže određivanje cijene kvota na razini od 30 eura po toni CO₂ na dvije godine kako bi se spriječilo pogoršanje gospodarske krize i rastuća inflacija u Europskoj uniji.

Morawiecki ide i dalje te navodi kako ne smijemo oklijevati i privremeno se vratiti tradicionalnim izvorima energije i pri tom kao rješenje vidi i „kratkoročni povratak na ugljen“.

“Zelena tranzicija ne može se provesti nauštrb pružanja osnovne razine sigurnosti. Ako nas situacija na to natjera, ne bismo trebali oklijevati da se privremeno vratimo tradicionalnim izvorima energije. Čak i ako kratkoročni povratak na ugljen znači odgodu naših ambicioznih klimatskih ciljeva, možda će biti potrebno održati snagu europske zajednice koja se može oduprijeti Rusiji i podržati Ukrajinu”, napisao je poljski premijer za britanski FT.





Komentari

komentar

You may also like