Poljski premijer optužio Macrona za ‘pregovore s Hitlerom’

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona poljski premijer Mateusz Morawiecki je na medijskoj konferenciji optužio za “pregovore s Hitlerom”, nakon što je od prosinca prošle godine održao niz od 17 razgovora s Vladimirom Putinom.

Poljski premijer osudio je francuskog čelnika zbog angažmana s Kremljom usred međunarodnih napora da izolira Moskvu dok ona vodi rat u Ukrajini.

Jutros se pokazalo da su otkrivene masovne grobnice u selima Irpin i Bucha, jer je Rusija optužena za namjerno gađanje civila.

Morawiecki je rekao, prema britanskom The Timesu :: “Predsjedniče Macron, koliko ste puta pregovarali s Putinom? Što ste postigli? Jeste li zaustavili neku od akcija koje su se dogodile?”

“S kriminalcima se ne pregovara, protiv kriminalaca se mora boriti. Nitko nije pregovarao s Hitlerom. Poslije biste pregovarali s Hitlerom, sa Staljinom, s Pol Potom?”

Poljska, koja je članica NATO-a, primila je oko milijun ukrajinskih izbjeglica, zbog zabrinutosti da bi se rat mogao preliti u zemlju.





Poljska je u više navrata pozivala na oštrije sankcije Rusiji i isporuku više oružja Ukrajini, navodi Reuters. Također je pozvao međunarodni sud koji bi istražio ubojstva civila u Ukrajini.

Macronov ured je u odgovoru rekao da je važno da predsjednik Putin razumije zahtjeve zapadnih zemalja i cijenu za Rusiju ako ih zanemari.

“Predsjednik je od samog početka koristio sva raspoloživa sredstva kako bi Putina natjerao da zaustavi rat: velike sankcije, potporu Ukrajini, zahtjeve upućene izravno predsjedniku Putinu tijekom njihovih poziva”, rekao je francuski predsjednički dužnosnik.





 

Komentari

komentar

You may also like