Poljski premijer oštro po strukturi EU i protiv “ruskog imperijalizma”

“Poljska optužuje Europsku uniju i njezine čelnike – Njemačku i Francusku – za imperijalizam i stvaranje kompromisa s Rusijom”, napisao je poljski premijer Mateusz Morawiecki u članku za njemački list Die Welt. Tvrdi da EU nema političke volje da se adekvatno pozabavi ruskom “agresivnom politikom” te da EU ignorira prijedloge Varšave.

Rat u Ukrajini razotkrio je istinu o Rusiji, ali i o Europi,tvrdi Morawiecki. “Poljska nema monopol na istinu, ali je jednostavno mnogo iskusnija u odnosima s Rusijom od drugih. Bivši poljski predsjednik Lech Kaczynski bio je u pravu, kao i Kasandra, koja je predvidjela pad Troje, prije mnogo godina rekao da Rusija neće stati na Gruziji, već će posegnuti za više teritorija. Poljski premijer tvrdi da ruski imperijalizam nije nova stvar, već se gradi dva desetljeća Zapadu ispred nosa. Također, tvrdi da je cijena jeftinog ruskog plina za EU, donijela “krvave kamate” koje sad isplaćuje Ukrajina.

Što se tiče odnosa unutar EU, poljski premijer tvrdi da se Unija udaljava od načela jednakosti i “približava modelu u kojem jači i veći dominiraju nad slabijima i manjima”. Tvrdi da je EU samo na papiru formalna demokracija, a zapravo je oligarhija.

Odnosi Poljske s EU-om drastično su se pogoršali u srpnju, kada je Bruxelles odbio dati Varšavi 35 milijardi eura za oporavak gospodarstva nakon pandemije, navodeći “nedovoljne mjere na polju reforme pravosuđa”, pišu novine. Situacija s financijskom pomoći baca svjetlo na dugogodišnji sukob između Poljske i EU, rekao je za ruski medij Vedomosti glavni urednik časopisa Fjodor Lukjanov. “Ne mislim da će to imati ikakvog utjecaja: takva svađa traje već godinu i pol i nastavit će se”, rekao je stručnjak. Prema njegovim riječima, međusobne prijetnje Poljske i EU dio su političke igre. Zasad je isključena mogućnost raspada EU-a zbog prkosnih akcija Varšave. Stručnjak smatra da će se sukob između poljskih vlasti i Bruxellesa nastaviti u obliku međusobnih prijekora, ali neće dovesti do oštre eskalacije. “Već nekoliko godina postoji latentni rat između Varšave i Bruxellesa. Vladajuće snage u Poljskoj predstavljaju najdosljedniju i najodlučniju opoziciju vrijednostima koje se u EU-u smatraju temeljnima”, rekao je glavni direktor Ruskog vijeća za međunarodne poslove Andrej Kortunov. Prema stručnjaku, Poljska nije jedina zemlja koja vrši pritisak na politički mainstream EU. Primjer ostalih “disidenata” su mađarska vlada, talijanska desnica i grčke lijeve snage. Međutim, Poljska i Mađarska su poduzele najodlučnije akcije protiv čelnika EU. Svojedobno je poljski premijer kritizirao Macrona zato što pokušava pregovarati s Putinom na početku rata, rekavši da je to kad se pokušava pregovarati s Hitlerom.

Komentari

komentar





You may also like