Mateusz Morawiecki

Poljski premijer predložio promjenu spornog zakona o holokaustu

Poljski predsjednik vlade Mateusz Morawiecki inicirao je promjenu kaznenog zakona o optužbi Poljske i njezinog naroda za sudjelovanje u holokaustu, priopćio je šef ureda poljskog premijera Michal Dvorchik.

„Premijer Mateusz Morawiecki obratio se predsjedniku Sejma (poljskog parlamenta, op. GN.) s molbom o dopuni dnevnog reda točkom koja se odnosi na izmjene zakona o Nacionalnom sjećanju“, kazao je Dvorchik. Pri tom je pojsanio, kako je „cilj bio i ostao zaštita dobrog imena Poljske u povijesnoj istini“, ali da Varšava raspolaže još efektivnijim instrumentima – građansko-pravnim umjesto kaznenim.

Zakon o holokaustu

U Poljskoj je 1. ožujka stupio na snagu zakon koji uvodi kaznenu odgovornost za propagandu „banderovske ideologije“ (Stepan Bandera, ukrajinski kolaboracionist nacističke Njemačke) i optužbe poljskog naroda za sudjelovanje u holokaustu i pomoć nacistima.

Kazna ili oduzimanje slobode do tri godine prijeti za uporabu izraza „poljski logori smrti“ i druge izraze koji mogu biti interpretirani kao nastojanje da se Poljake prikaže kao suučesnike u zločinima nacističke Njemačke, uključno i genocid nad europskim Židovima.

Takva kazna prijeti i za propagandu banderovske ideologije i poricanje zločina ukrajinskih nacionalista u 2. svjetskom ratu nad Poljacima u Volinskoj regiji na zapadu Ukrajine. Suglasno zakonu, kazni podliježe onaj, tko „javno, protivno činjenicama, negira“ tamo nabrojene zločine.





Zakon, koji se još uvijek nalazi u fazi parlamentarne razrade, izazvao je oštru negativnu reakciju u Ukrajini, Izraelu i SAD-u. U Tel Avivu su zabrinuti kako on može izazvati negativan odnos prema Židovima koji su stradali u Poljskoj i koji o tom stradanju žele govoriti.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like