Poljski ustavni sud zabranio pobačaj i u slučaju deformacije fetusa

Poljski ustavni sud u četvrtak je presudio da su neustavni pobačaji koji se vrše zbog deformacije fetusa, čime je uvedena gotovo potpuna zabrana pobačaja u toj zemlji koja je, uz Maltu, jedina članica EU-a u kojoj je zabranjen pobačaj.

Poljska je, prije presude, omogućavala pobačaj u slučaju deformacije fetusa, ugroženosti zdravlja trudnice te u slučaju incesta i silovanja. Prošle je godine od 1100 legalnih pobačaja, njih 1074 izvršeno zbog deformacije fetusa, piše New York Times.

Predsjednica ustavnog suda Julia Przylebska poručila je da omogućavanje pobačaja u slučaju deformacije fetusa predstavlja legalizaciju „eugeničkih praksi“, dok je dosadašnja praksa predstavljala „izravno zabranjeni oblik diskriminacije“, budući da poljski ustav garantira pravo na život.

Rafal Trzaskowski, gradonačelnik Varšave iz desnocentrističke opozicijske Građanske platforme (PO), koji je bio kandidat opozicije okupljene oko PO-a na predsjedničkim izborima ove godine, osudio je odluku ustavnog suda, tj. „pooštravanje zakona o pobačaju“ kako bi se “prikrila neučinkovitost (vlasti) u borbi protiv koronavirusa”.

Predsjednik Andrzej Duda iz vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) pozdravio je odluku suda.

Stotine prosvjednika krenulo je prema kući čelnika vladajućeg PiS-a Jaroslawa Kaczynskog u četvrtak navečer, poslije objave presude, a policija ih je rastjerala suzavcem, nakon što su pokušali probiti policijski kordon kod kuće predsjednika PiS-a.





U petak ujutro također je nekoliko stotina ljudi u Varšavi prosvjedovalo protiv odluke ustavnog suda.

Komentari

komentar





You may also like