Poljski veleposlanik: Ako Kijev izgubi, morat ćemo u rat s Rusijom

Poljska je jedna od najvećih saveznica sadašnje ukrajinske vlasti, i posve sigurno predvodnica ne samo baltičkog krila Europske unije u pružanju svekolike pomoći Kijevu nakon početka ruske invazije u veljači prošle godine.

Varšava često prednjači ne samo u inicijativama oko isporuka oružja i vojne opreme za ukrajinsku vojsku, već to čini i u praksi. Tako je i prošloga tjedna prva najavila slanje nekoliko svojih borbenih zrakoplova Mig-29 Kijevu.

Poljska i povijesno gledano ima veliki interes, prije svega za zapadni dio Ukrajine i područje Lavova i Valina gdje je živjelo i brojno poljsko stanovništvo, koji su tijekom povijesti dugo vremena bili u sastavu poljskog kraljevstva (Rzeczpospolita).

Zato, iako zvuče neobično i krajnje rizično (ovo drugo sigurno i jesu), ne trebaju previše iznenaditi riječi poljskog veleposlanika u Francuskoj Jana Emerika Rosciszewskog u intervjuu za tamošnje medije. Naime, on je tom prigodom izjavio kako bi se moglo dogoditi stanje u kojem bi Poljska morala ući u rat ukoliko se Ukrajina ne bude u stanju obraniti od Rusije.

„… Rusija je napala Ukrajinu. Rusija, koja osvaja njene teritorije. Rusija, koja ubija svoj narod. I Rusija, koja otima ukrajinsku djecu. Dakle, ili će Ukrajina danas braniti svoju nezavisnost, ili ćemo mi morati ući u ovaj sukob. Jer će naše glavne vrijednosti, koje su bile osnova naše civilizacije i naše kulture, biti ugrožene – izjavio je poljski diplomat. Pri tom je dodao kako njegova zemlja neće imati izbora, osim da sama uđe u sukob.

Ova je izjava izazvala veliku rezonanciju, pa je veleposlanstvo Republike Poljske u Francuskoj moralo objaviti priopćenje u kojem se navodi kako su pojedini mediji veleposlanika interpretirali “izvan konteksta”, i da je on tijekom intervjua zagovarao potrebu da saveznici pruže potporu Ukrajini, s obzirom na prijetnju koju Rusija predstavlja Europi i njenim vrijednostima.





Poljsko veleposlanstvo navodi kako se pažljivim slušanjem intervjua jasno vidi da nije bilo najave neposrednog uključivanja Poljske u sukob.

Podsjećamo da Moskva često upozorava kako Varšava ima teritorijalne pretenzije na Ukrajinu, kao i na činjenicu da se među ukrajinskim snagama na istoku zemlje bore i brojni poljski dragovoljci.

Komentari

komentar





You may also like