Pomilovani vođe katalonskog odcjepljenja ne odustaju od nezavisne Katalonije

Danas su iz zatvora pušteni devet vođa katalonskog pokušaja odcjepljenja od Španjolske iz 2017. Prekjučer je u Barceloni španjolski premijer Pedro Sanchez najavio pomilovanje separatista. Najavio je to uz govor “Okupljanje: plan za budućnost cjelovite Španjolske” gdje je pričao o smanjenju podjele društva i pružanju ruku pomirenja. Očigledno je politički motiv pomilovanja bio zadržati Kataloniju kroz pomirenje, a ne silu. Na tragu takvog plana je dogovoren i posjet trenutačnog čelnika autonomne pokrajine Katalonija, Pere Aragones sa španjolskim premijerom u Madridu 29.6.

No, agenda premijera nije daleko dogurala jer se vođe odcjepljenja drže jače svog nauma nego prije zatvaranja.

“Danas kada napuštamo zatvor, ništa ne završava. Sve se nastavlja. Dok se ne dogodi dan pobjede, nastavit ćemo koračati prema snu stvaranja republike Katalonije.”- rekao je za Reuters Oriol Junqueras, bivši zamjenik vođe pokrajine Katalonija i najglasniji u grupi.

Njih devetorica bili su osuđeni između 9 i 13 godina zatvora zbog organizacije ilegalnog referenduma i narušavanja teritorijalne cjelovitosti Španjolske.

Puštene zatvorenike dočekali su stotine aktivista uz transparente i povike “sloboda za Kataloniju!”. Među onima koji su dočekali puštene zatvorenike bio je i sadašnji čelnik regionalne vlade Pere Aragones.

Komentari

komentar





You may also like