Pomoćnik za sigurnost: Moldavija se više ne može oslanjati samo na neutralni status

Moldavija se više ne može oslanjati samo na svoj neutralni status i mora pojačati svoju obrambenu vojnu moć, izjavio je u ponedjeljak pomoćnik za sigurnost prozapadne predsjednice Maie Sandu, prenosi Reuters.

Bivša sovjetska nacija, jedna od najsiromašnijih zemalja Europe, ove je godine izdvojila nešto više od 1 milijarde leja (oko 200 milijuna eura) – ili 0,45% BDP-a – za obrambenu potrošnju. Ove je godine Moldavija podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji i oštro je osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali ima ruske trupe i mirovne snage stacionirane u otcijepljenoj regiji Pridnjestrovlju i uvelike se oslanja na rusku energiju.

Wikimedia Commons

“Moldavija se više ne može oslanjati isključivo na instrumente vanjske politike, od kojih je jedan njen neutralni status, kako bi osigurala stabilnost države”, izjavio je Dorin Recean, pomoćnik za sigurnost. “Moldavija mora započeti s radom na povećanju svog obrambenog potencijala… Vlasti moraju dobiti svjesnu potporu građana koji bi trebali shvatiti da je ključno za opstanak države”, kazao je i potom pozvao na izdvajanje sredstava za ovu zadaću.

Lavrov: Rusija neće ostaviti svoj narod u Pridnjestrovlju i Moldaviji

 





Komentari

komentar

You may also like