Pompeo kazao Kongresu: Hong Kong više nije autonomna regija Kine

Sjedinjene Američke Države teško se mire s činjenicom da će, kako stvari sada stoje, kineski parlament možda već i u idući četvrtak izglasati zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga. Njime će Peking, nedvojbeno, učvrstiti svoj, prije svega sigurnosni nadzor nad tom svojom autonomnom regijom, koja je 1997. g. izišla iz okvira britanske kolonijalne vlasti i vraćena matici zemlji s rokom autonomnog statusa od 50 godina, u vrijeme kojega će vrijediti načelo o Kini, kao „jednoj zemlji, s dva sustava“ (tržišno gospodarstvo tj. kapitalističko društveno uređenje u Hong Kongu, za razliku od ostalog dijela Kine). Više o navedenom zakonskom prijedlogu koji se već nekoliko dana razmatra u kineskom parlamentu pročitajte u našoj analizi ispod teksta.

Sinoć, 27. svibnja, američki državni tajnik Mike Pompeo izvijestio je Kongres kako Hong Kong više nema autonomni status u odnosu na Kinu, kojega je stekao 1997. g. sukladno sporazumu o britanskoj predaji tog teritorija Kini.

„Hong Kong više nije autonoman od Kine, uzimajući u obzir stanje na terenu. SAD podržavaju narod Hong Konga“, napisao je Pompeo na svom tvitu.

U svojoj posebnoj izjavi, američki državni tajnik izjavio je kako je „katastrofalna odluka Pekinga samo zadnji u nizu poteza, koji u korjenu podrivaju autonomiju i slobode Hong Konga, kao i vlastita obećanja Kine honkonškom narodu u skladu s kinesko-britanskom Zajedničkom deklaracijom, međunarodnim sporazumom potpisanim u UN-u“.

Pompeo je kazao, kako je u skladu s američkim zakonom o politici prema Hong Kongu, State Department obvezan procijeniti stupanj njegove autonomije od Kine, i da sadašnje stanje ne odgovara onom kakvo je bilo do 1997.g., i da je zakon zato neprimjenjiv.

„Niti jedan razuman čovijek ne može danas tvrditi kako Hong Kong ima visoki stupanj autonomije od Kine, uzimajući u obzir činjenice na terenu… Ako su se SAD ranije nadale kako će slobodni i razvijeni Hong Kong biti primjer za autoritarnu Kinu, sada je jasno kako Kina modelira Hong Kong prema sebi“, naglasio je američki šef diplomacije.
Treba naglasiti kako Pompeo nije precizirao američke poteze po tom pitanju, ali su pojedini savjetnici predsjednika Donalda Trumpa već ranije upozorili na mogućnost uvođenja protukineskih sankcija zbog spomenutog zakona: poput savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O’Briena, ili savjetnika za gospodarstvo Larrya Kudlowa koji je kazao kako će Kina „učiniti veliku grešku“.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany u utorak je na medijskoj konferenciji izjavila kako je predsjednik Trump zbog spomenutih kineskih planova izrazio „nezadovoljstvo“. Također je kazala kako je „teško predočiti da Hong Kong može i dalje biti financijsko središte, ako Kina zauzme vrh“.

Nedugo poslije te medijske konferencije Donald Trump je novinarima kazao kako američka vlada u ovom tjednu priprema svoju odluku protiv Kine, dok je na upit novinara, planira li vlada uvesti sankcije protiv Pekinga, odgovorio slijedeće: „Mislim kako će vam to biti vrlo zanimljivo. Ali o tome još sada ne želim govoriti.“

Zoran Meter: Hong Kong pred egzistencijalnom dilemom: nastaviti prosvijede ili ne?

 
 

Komentari

komentar

You may also like