Pompeo kazao Kongresu: Hong Kong više nije autonomna regija Kine

Sjedinjene Američke Države teško se mire s činjenicom da će, kako stvari sada stoje, kineski parlament možda već i u idući četvrtak izglasati zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga. Njime će Peking, nedvojbeno, učvrstiti svoj, prije svega sigurnosni nadzor nad tom svojom autonomnom regijom, koja je 1997. g. izišla iz okvira britanske kolonijalne vlasti i vraćena matici zemlji s rokom autonomnog statusa od 50 godina, u vrijeme kojega će vrijediti načelo o Kini, kao „jednoj zemlji, s dva sustava“ (tržišno gospodarstvo tj. kapitalističko društveno uređenje u Hong Kongu, za razliku od ostalog dijela Kine). Više o navedenom zakonskom prijedlogu koji se već nekoliko dana razmatra u kineskom parlamentu pročitajte u našoj analizi ispod teksta.

Sinoć, 27. svibnja, američki državni tajnik Mike Pompeo izvijestio je Kongres kako Hong Kong više nema autonomni status u odnosu na Kinu, kojega je stekao 1997. g. sukladno sporazumu o britanskoj predaji tog teritorija Kini.

„Hong Kong više nije autonoman od Kine, uzimajući u obzir stanje na terenu. SAD podržavaju narod Hong Konga“, napisao je Pompeo na svom tvitu.

U svojoj posebnoj izjavi, američki državni tajnik izjavio je kako je „katastrofalna odluka Pekinga samo zadnji u nizu poteza, koji u korjenu podrivaju autonomiju i slobode Hong Konga, kao i vlastita obećanja Kine honkonškom narodu u skladu s kinesko-