Pompeo na „izlaznim vratima“ State Departmenta! Ukrajina ruši karijere američkih političara

Američki medij The Time, pozivajući se na izvore u Republikanskoj stranci, navodi kako državni tajnik SAD-a Mike Pompeo namjerava napustiti Trumpovu administraciju i postati senator. Kao razlog navode se neprestani skandali koji utječu na njegov posao tj. oštricu američke vanjske politike. O tim svojim planovima Pompeo je, navodno, govorio trojici istaknutih članova te stranke.

U članku se navodi kako je pokrenuti proces Trumpovog opoziva zbog skandala oko Ukrajine ubrzao Pompeovu odluku za napuštanje administracije. On se namjerava kandidirati u Senat savezne države Kanzas.

Radom Mikea Pompea (inače prethodnog direktora CIA-e prije preuzimanja dužnosti državnog tajnika, op. GN), nezadovoljan je osobno predsjednik Trump, navodi američki medij. Navodno, kako se smatra u Bijeloj kući, šef State Departmenta se „ne trudi dovoljno“ za zaštitu interesa američkog predsjednika.

Kao razlog moguće ostavke Time također navodi i kritike prema Pompeu od strane potčinjenih i bivših službenika-diplomata, koji su izvrgnuti pritisku od strane Kongresa, a Pompeo ih ne štiti. Navodi se primjer bivše veleposlanice SAD-a u Kijevu Marie Yovanovitch, koja je aktivno sudjelovala u „obojanim revolucijama“ u nizu zemalja postsovjetskoga prostora, a sada za to odgovara pred senatskim odborom i izvrgava se oštroj kritici samoga Trumpa.

Podsjećamo: nedavno je ostavku podnio i stariji savjetnik Mikea Pompea – Michael McKinley. Kako je izvijestio The Washington Post, njegova je ostavka također povezana s Ukrajinom i skandalom nastalim nakon telefonskog razgovora Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodymira Zelenskog. Također podsjećamo da je Trumpov tim ne tako davno napustio i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton (smijenjen, kao treći po redu s te dužnosti u Trumpovoj administraciji, upravo na zahtjev Trumpa).
Upravo su Bolton i Pompeo slovili kao najjače uzdanice i stupovi na koje se Trump može osloniti po pitanju provedbe svoje strategije u američkoj vanjskoj politici. Bolton je smijenjen nakon propasti „operacije Venezuela“ kojom je on rukovodio i s čijim je potezima i metodama Trump bio vrlo nezadovoljan. Ako ode i Pompeo (o čemu za sada nema službenih najava), pa makar i na Trumpov zahtjev, čitava stvar s Trumpovom administracijom podsjećat će na „brod koji tone“ i s kojega svi nastoje  pobjeći dok je to još moguće. U konkretnom slučaju – dok ih ne sustigne „pravda“ američkog Kongresa tj. njegovog Zastupničkog doma u kojemu dominiraju demokrati. Trump se uistinu susreće s brojnim problemima, a odlazak Pompea, zapravo, najviše bi pozdravio – Iran.

 

 

Komentari

komentar

You may also like