Pompeo nakon V. Britanije stigao u Dansku

Nastavlja se snažna američka diplomatska aktivnost na europskom tlu i to u jeku sukoba između SAD-a i EU po nizu pitanja, od kojih je ono posljednje, odobravanje novih američkih sankcija protiv plinovoda „Sjeverni tok 2“, upravo danas i formalno potvrđeno izglasavanjem američkog vojnog proračuna za iduću godinu u sklopu kojega su navedene sankcije i inkorporirane. Drugi front američko-europske bitke je odnos prema Kini, protiv koje je Washington poveo totalni rat (naravno, ne vojni, već gospodarski i političko-diplomatski).

A upravo je završeni posjet američkog državnog  tajnika Mikea Pompea Londonu bio i potvrda konačnog usuglašavanja američko-britanske politike o Kini, nakon što je London u prošli utorak i službeno protjerao kineski „Huawei“ iz kruga glavnih igrača koji će sudjelovati u uspostavi britanske 5G mreže.

I današnji Pompeov dolazak u Kopenhagen samo je nastavak spomenute američke politike po navedenim pitanjima u kojima se ona ne slaže s europskom. Naime, upravo je Danska nedavno dala dozvolu za nastavak izgradnje ruskog plinovoda „Sjeverni tok 2“ kroz svoje vode Baltičkoga mora (čime bi taj energetski projekt gotovo u cijelosti i bio dovršen), što se, naravno, nije svidjelo SAD-u. Zato i nije čudno da je State Department objavio kako će Mike Pompeo s danskom premijerkom Mette Frederiksen razgovarati o pandemiji koronavirusa, Kini i drugim ključnim temama oko kojih dijele zajedničku zabrinutost. Upravo u ovo posljednje i spada  spomenuti plinovod kojega Washington nastoji zaustaviti.

Naravno, posljednju po tome pitanju ipak će imati Njemačka, koja i dalje uporno nastavlja podupirati taj projekt, predstavljajući ga po sebe (svoju energetiku i industriju) životno važnim.

 

Komentari

komentar
You may also like