Pompeo o Kini: „Tiranski režim ispire mozak našim studentima“

Američki državni tajnik Mike Pompeo jučer je održao govor na Tehnološkom institutu Georgia (Atlanta). Tema govora bili su kineski izazovi američkoj nacionalnoj sigurnosti i akademskoj slobodi u zemlji, prenosi VoA.

Obraćajući se publici i onima koji su događaj pratili putem interneta, Mike Pompeo je izjavio da “komunističke vlasti NR Kine nastoje preuzeti rezultate znanstvenog i tehnološkog razvoja u Sjedinjenim Državama i aktivno djeluju u tom smjeru”. Pompeo je u tom smislu podsjetio kako je u Kini uhićen etnički kineski profesor na spomenutom Tehnološkom institutu Georgia (profesor je bio prisutan u dvorani kad je Pompeo govorio). Znanstvenik je pušten tek nakon vanjskog miješanja.

Pompeo je govorio i o mjerama poduzetim u Sjedinjenim Državama s ciljem sprječavanja “ilegalnog ponašanja Pekinga”. Također je upozorio na želju kineskih vlasti da koristi etničke Kineze koji žive u inozemstvu za dobivanje informacija o demokratskim aktivistima i neistomišljenicima vlade u Pekingu.

Govorio je i o akcijama kineskog vodstva na širenju prokineskih političkih uvjerenja u studentskom okružju u SAD-u, ističući ulogu veleposlanstva NR Kine i niza lokalnih konzulata u koordinaciji takvih aktivnosti.

Sjedinjene Države neće dopustiti da “tiranski režim” NR Kine provodi aktivnosti u vezi s “ispiranjem mozga među studentima”, naglasio je Pompeo. Međutim, napomenuo je, potrebna nam je pomoć sveučilišne zajednice u borbi protiv ove opasnosti.

Ove riječi američkog državnog tajnika dio su sveopće protukineske kampanje Washingtona pokrenute početkom ove godine, paralelno sa širenjem epidemije koronavirusa u SAD-u. I dok se u prve 3 godine mandata protukineska retorika Bijele kuće uglavnom svodila na gospodarska pitanja i „nepoštenu trgovinsku praksu“, kao i optužbe za „kinesku krađu američke tehnologije“ i sl., od ove godine ta je retorika naglasak stavila na ideološku razinu, poput one iz hladnog rata u prošlom stoljeću, gdje se za sve nedaće u američko-kineskim odnosima i šire optužuje kineska Komunistička partija i državni vrh te zemlje.





U to smislu podsjećamo i na nedavne riječi Johna Ratcliffe  za medij WSJ. Taj najviši američki obavještajni dužnosnik Kinu je označio najvećom prijetnjom demokraciji i slobodi nakon Drugog svjetskog rata (vidi poveznicu ispod teksta).

Također podsjećamo i na riječi Johna Demersa, pomoćnika američkog ministra pravosuđa, koji je prošli tjedan izjavio kako je više od tisuću kineskih znanstvenika napustilo je SAD nakon što je Washington optužio Kinu za krađu američke tehnologije.

 





Vodeći američki obavještajac: Kina je najveća prijetnja slobodi nakon Drugog svjetskog rata

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like