Pompeo o povratku Rusije u G8: primoran sam raditi na tome jer predsjednik to želi

Američka administracija radit će na povratku Rusije u platformu G8, izjavio je sinoć državni tajnik SAD-a Mike Pompeo u intervjuu američkim medijima. „Predsjednik to želi. Ja radim za predsjednika. I naravno, radit ću u tome smijeru“, kazao je Pompeo u svom intervjuu.

I dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron na konferenciji za medije nakon summita G7 izjavio kako se vođe toga formata nisu dogovorile oko toga, treba li pozvati Moskvu ili ne, Trump je jučer bio puno konkretniji: obećao je pozvati ruskog čelnika Vladimira Putina na sastanak G7 slijedeće godine u SAD-u.

Trump je izjavio slijedeće: „Hoću li ga (Vladimira Putina, op.a.) pozvati? Naravno, pozvat ću ga. … Ja se ne brinem za političku stranu (posljedice toga svog poteza, op. a.), mene se to ne tiče… Je li to dobro? Možda nije, a možda i je.“

Prethodno je Trump na medijskoj konferenciji nakon sastanka s indijskim premijerom Narendrom Modijem izjavio kako će se Rusija vratiti u „veliku sedmoricu“ ako bude pozvana, ali da to sama neće moliti. „Ja ne bih očekivao da će oni moliti. On (Putin, op. a.) je ponosan čovjek, zašto bi molio?… Ali ako se nešto dogodi i njega pozovu, uvjeren sam da će on reći „da“, izjavio je Trump i dodao, kako će priključak „sedmorici“ biti dobar potez „za Rusiju, i to će biti dobro za sve“.

Sinoć je na sve učestalije izjave zapadnih političara o nužnosti povratka Rusije u G7 (G8) reagirala i Moskva kroz riječi glasnogovornika ruskog predsjednika Dmitrya Peskova. On je izjavio kako o tome nema još nikakvoga govora. „Za bilo kakvo putovanje prethodi dostatno duga priprema. A posjet radi posjeta, kontakt radi kontakta, summit radi summita – to nije ono čime se obično zanima Putin“, kazao je Peskov u intervjuu ruskom „Prvom kanalu“. Naglasio je kako sudjelovanje u G7 nije cilj Rusije i da Moskva, kao bolji format, preferira G20.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like