Pompeo odgodio dolazak u Moskvu

Zahuktala se američka diplomacija sukladno dinamici rasta globalne krize. Nakon Sirije, Sjeverne Koreje, a potom Venezuele, sada je Iran ponovo u fokusu američke vanjske politike. O tome svjedoči i današnja vijest:

Američki državni tajnik Mike Pompeo odgodio je svoj posjet Moskvi i umjesto toga dolazi u Bruxlelles. Razlog je naglo zaoštravanje stanja u svezi Irana.

Pri tom Pompeo namjerava sutra doći u Soči na razgovor s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyom Lavrovom, dogovoren na njihovom prošlotjednom sastanku u Finskoj na marginama zasjedanja Arktičkoga vijeća. Danas će američki državni tajnik u Bruxellesu s predstavnicima EU razgovarati o Iranu.

Pompeo je dolazak u Rusiju danas trebao početi u Moskvi dolaskom u američko veleposlanstvo, nakon čega se trebao susresti s vodećim predstavnicima američkog biznisa u Rusiji, a potom je bilo planirano njegovo pologanje vijenca na grob Neznanog junaka u Kremlju.

Tijekom Pompeovog sutrašnjeg boravka u Sočiju nije isključeno da ga primi i ruski čelnik Vladimir Putin.

Podsjećamo: sinoć je zapovjednik iranskog Korpusa straže islamske revolucije brigadni general Hossein Salami izjavio, kako će Iran SAD-u nanesti „udarac u glavu“ ako one protiv njega pokrenu bilo kakve vojne akcije. Radilo se o odgovoru na slanje u regiju američkih vojnih brodova i nosača zrakoplova, strateških bombardera B-52, kao i izjava o razmještaju u regiji američkih proturaketnih sustava „Patriot“.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like