Pompeo odustao od posjeta Berlinu zbog „neodgodivih obveza“

Jučer najavljeni i službeno potvrđeni posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea Njemačkoj, koji se trebao održati u utorak, 7. svibnja, odgođen je zbog „neodgodivih obveza“ američkog šefa diplomacije.

„Na žalost, moramo odgoditi susrete u Berlinu zbog neodgodivih pitanja“, objavljeno je danas u američkom veleposlanstvu u toj zemlji, te dodano, kako se Mike Pompeo jako nada dolasku u Berlin.

Podsjećamo: Pompeo je danas, osim s njemačkim kolegom – šefom diplomacije Heikom Maasom, trebao razgovarati i s kancelarkom Angelom Merkel. Teme razgovora trebale su biti i više nego ozbiljne i zanimljive: odnosi s Rusijom, stanje u Ukrajini, Kina, Sirija, Venezuela, zapadni Balkan, kao i izgradnja plinovoda „Sjeverni tok 2“ koji spaja Rusiju i Njemačku dnom Baltičkoga mora, a kojemu se SAD snažno protive.

Odgodu dolaska američkog državnog tajnika potvrdilo je danas i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

U tom kontekstu valja posjetiti i na naš jučerašnji komentar, u kojemu se, između ostalog, navodi kako je jučer u Moskvu, uoči razgovora Pompeo-Lavrov, stigao politički tajnik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Jens Plötner, kojega je primio zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov. Je li se u tom, blago rečeno neuobičajenom potezu kada se radi o odnosima dvaju saveznika radilo o svojevrsnom njemačkom „diplomatskom šamaru“ SAD-u,  prosudite sami. A u navedenom komentaru, kojeg možete pročitati ispod teksta, između ostalog stoji i kako je Njemačka svjesna svog ključnog značaja za projekciju američkih interesa na europskom tlu. Međutim, za razliku od ranije, Berlin ih ovoga puta ne želi slijepo provoditi, nerjetko i protiv vlastitih nacionalnih, prije svega gospodarskih i energetskih  interesa.  Zato on, sada, i više nego jasno demonstrira Washingtonu kako ne pristaje na ucjene političkoga tipa ili sankcijske prirode koje SAD pokreću protiv takvih država, kao što su Turska ili Iran. Njemačka se na takvu razinu ne namjerava spuštati i u tu svrhu itekako znalački koristi „rusku polugu“ (vidi link ispod teksta).

Zahuktala diplomacija: dok u Berlinu čekaju Pompea, Njemačka preuzima ulogu „mosta“ između Istoka i Zapada
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like