Pompeo: Rusija je odgovorna za “cyber” napad na američke agencije

Američki državni tajnik Mike Pompeo poručio je kako je “prilično jasno” da je Rusija odgovorna za kibernetički napad na agencije američke vlade, objavio je AFP.

Podsjetimo, Microsoft je u četvrtak objavio kako je malware pogodio Microsoftov sustav, a smatra se kako su hakeri imali pristup određenim vladinim agencijama. Hakeri su prvotno probili često korišteni softver SolarWinds, pa je još u ponedjeljak vlada naredila saveznim agencijama da prestanu koristiti taj softver. Pomoću tog softvera kasnije su proširili svoje napade.

Hakeri su navodno, piše AFP, ubacili malware u softver koji koriste ministarstvo financija i ministarstvo trgovine te su imali pristup internim e-mailovima. Ministarstvo energetike je također potvrdilo hakerski napad, ali su objavili kako su isključili pogođene sustave.

“Uložen je značajan napor da se iskoristi dio softvera treće strane kako bi se ugradio kod unutar sustava američke vlade”, kazao je Pompeo u petak u radio emisiji The Mark Levin Show.

“Ovo je bio vrlo značajan napor i mislim da sada možemo prilično jasno reći da su se Rusi bavili ovom aktivnošću”, dodao je.

Rusija odbacuje odgovornost za napad.





Čelnik Microsofta Brad Smith objavio je na blogu da je 80 posto pogođenih hakerskim napadom iz SAD-a, dok je ostatak iz Belgije, Velike Britanije, Kanade, Izraela, Meksika, Španjolske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je poručio da ovo nije “uobičajena špijunaža”, već je riječ o činu koji je “kreirao ozbiljnu tehnološku ranjivost za SAD i svijet. ”

 





Komentari

komentar

You may also like