Pompeo: Rusija želi kontrolirati energetske rezerve svih država bivšeg SSSR-a

Rat protiv Ukrajine je “planirani genocid” i ima za cilj stvaranje “novog ruskog carstva koje želi postati krnji Sovjetski Savez s velikim energetskim rezervama”, rekao je bivši američki državni tajnik Mike Pompeo. Održavajući govor jučer na Institutu Hudson, konzervativnom think tanku sa sjedištem u Washingtonu, Pompeo je rekao da “Putinov ilegalni napadački rat predstavlja planirani genocid, prema definiciji genocida od strane UN-a, što bi bilo namjerno uništavanje naroda”, prenosi Politico.

Ovaj republikanac koji je bio državni tajnik od 2018. do 2021. tijekom predsjedništva Donalda Trumpa, nagovijestio je da će se natjecati na sljedećim predsjedničkim izborima u 2024. Pompeo je također rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin želi zaplijeniti energetske resurse bivših sovjetskih teritorija. “Ako Rusiji bude dopuštena dominacija nad Donbasom i obalom Ukrajine, Putin će sljedeći put nastojati kontrolirati energetske resurse drugih neovisnih zemalja koje su nekada bile dio Sovjetskog Carstva”, rekao je. Pomoć Ukrajini, nastavio je, ključna je za sprječavanje “ruske rekonstitucije Sovjetskog Carstva, koja bi diktirala svjetskim opskrbama fosilnih gorivima, uzrokujući gospodarsku štetu u Americi i diljem svijeta”.

Upozoravajući na takav scenarij, rekao je da bi Zapad trebao priznati veći geostrateški značaj energije, dodajući da će se, ako se Putin ne zaustavi, “današnje visoke cijene na benzinskim crpkama pamtiti kao vrijeme kada je gorivo zapravo bilo jeftino”. Zagovarao je formiranje “novog, globalnog saveza za slobodu koji se mora suprotstaviti ruskoj i kineskoj agresiji”, te novu sigurnosnu arhitekturu sa središtima u Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Ističući svoje uvjerenje da se SAD “nikada više ne bi smjele boriti u ratu neke druge nacije”, Pompeo je ustvrdio da je ipak u vlastitom sigurnosnom interesu Washingtona da podrži Ukrajinu, čime se sprječava “veći europski rat koji bi uključivao američku vojsku zbog naše obveze prema članku 5. država članica NATO-a”. Pompeo je također odbacio ideju da bi podilaženje Moskve moglo učiniti bilo što dobro. “Solidarnost NATO-a je ključna. Njemačka i Francuska se ne smiju savijati niti jednoj želji Kremlja”, rekao je, podržavajući sve vrste isporuka oružja Kijevu.

Komentari

komentar

You may also like