Pompeo: Rusija želi prisvojiti Pravoslavnu crkvu

Američki državni tajnik Mike Pompeo boravi na europskoj mini-turneji. Jučer je posjetio i američku vojnu bazu Souda Bay na najvećem grčkom otoku Kreti. Pompeo boravi u Grčkoj, ovoga puta zaobilazeći Tursku. SAD i Grčka u siječnju ove godine ratificirale su novi sporazum o vojnoj suradnji, u kojemu se govori o proširenju spomenute američke baze na Kreti ali i o korištenju drugih vojnih objekata na grčkom teritoriju.

Mike Pompeo je na zajedničkoj medijskoj konferenciji s grčkim premijerom Kyiriakosom Mitsotakisom, u okviru posjete Kreti izjavio kako Rusija širi dezinformacije o Covidu-19 i želi prisvojiti sebi Pravoslavnu crkvu, javljaju danas pojedini ruski izvori.

„Premijer i ja dogovorili smo se proučiti mogućnost za još užu suradnju za prevladavanje izazova koje stvara Rusija preko zlonamjernih djelovanja, poput širenja dezinformacija o pandemiji i nastojanja za prisvajanje (čitave) Pravoslavne crkve“, izjavio je američki državni tajnik. Također je kazao kako se suglasio s grčkim premijerom o jačoj suradnji po pitanju Rusije. Šef Grčke vlade u svom govoru pred novinarima Rusiju nije spomenuo.

Podsjećamo: američki državni tajnik Mike Pompeo u petak bi trebao posjetiti i Hrvatsku. Hrvatsku bi pak, krajem listopada trebao posjetiti i ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, koji bi trebao sudjelovati i na otvaranju zgrade novog ruskog veleposlanstva u RH. Naravno, to nije jedini razlog njegove posjete, koja se trebala održati još u travnju ove godine ali je odgođena zbog pandemije Covida-19.

 

Komentari

komentar

You may also like