Pompeo: SAD spremne na pregovore s Iranom bez ikakvih prethodnih uvjeta

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako je Washington spreman na razgovore s Teheranom bez prethodnih uvjeta, ali da SAD moraju vidjeti da se Iran ponaša kao „normalna država“.

„Spremni smo na dijalog bez preduvjeta. Spremni smo sjesti za pregovarački stol“, izjavio je američki državni tajnik (info: Reuters). „Mi smo bezuvjetno spremni za taj razgovor kada Iranci dokažu da se žele ponašati kao normalna država“, kazao je Pompeo na medijskoj konferenciji sa svojim švicarskim kolegom Ignaziom Kassisom.

Podsjećamo: prošli je tjedan američki predsjednik Donald Trump izjavio kako je sporazum s Iranom moguć čak i u uvjetima jačanja međusobnih napetosti. Također navodimo kako smo u našoj prošlotjednoj analizi (vidi link ispod teksta) napisali slijedeće, a što i potvrđuje koja je, zapravo, intencija održanog sastanka ministara vanjskih poslova SAD-a i Švicarske:

„U tim i takvim okolnostima rizici su pregolemi i za SAD i njihove vojne i političke interese u regiji i šire. Nije stoga slučajno da su se posljednjih dana u Teheran uputili najprije kuvajtski, a nešto ranije i emisari iz susjednog Omana, nudeći mu svoje posredničke uloge sa SAD-om. Treba podsjetiti kako su se upravo u Omanu odvijali tajni pregovori američkih i iranskih predstavnika 2015. g. radi postizanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Međutim omanske diplomatske mogućnosti time su vjerojatno već iscrpljene, dok su katarske moguće zbog podjednako dobrih veza Dohe i s Washingtonom i s Teheranom. Ali vjerojatno najveću težinu, kao eventualnog pregovarača sada ima Švicarska, čiji je predsjednik prošlog tjedna stigao u Washington, gdje je Trumpu ponudio svoje posredničke usluge za dogovor s Iranom. Ako se to dogodi treba očekivati da u iranskom veleposlanstvu u Švicarskoj otpočnu prvi pregovori između SAD-a i Irana na nižim razinama.“ (Zoran Meter, https://www.geopolitika.news/analize/zoran-meter-putinov-skok-skakacem-iran-ruska-zamka-za-trumpa/)

Sam iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je nakon spomenute Trumpove izjave kako bi pregovori mogli početi ako SAD ukinu sankcije, a u nedjelju, 3. lipnja, izjavio je kako se SAD moraju vratiti za pregovarački stol i obnoviti ispunjenje preuzetih obveza iz sporazuma iz 2015. godine, jer ga je Washington prekršio (objavljeno na službenom portalu iranske vlade).Zoran Meter: Putinov „skok skakačem“: IRAN – RUSKA ZAMKA ZA TRUMPA!

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like