Pompeo se sastaje s talibanima nakon povlačenja skoro pola američkih vojnika

Mike Pompeo sastaje se u subotu u Dohi s predstavnicima talibana i predstavnicima afganistanske vlade, izvijestio je AFP.

Prethodno je privremeni američki ministar obrane Chistopher Miller najavio povlačenje 2 tisuće američkih vojnika, od ukupno 4500, iz Afganistana. Trumpova administracija već duže vrijeme pokušava izvući SAD iz Afganistana te želi da dođe do sporazuma između talibana i afganistanske vlade.

Još u veljači talibani i SAD sklopili su, u Dohi, sporazum o potpunom povlačenju američkih vojnika kroz 14 mjeseci, ako će talibani poštivati preuzete obveze. Talibani su se obvezali da s njihovog teritorija neće djelovati Al Kaida i druge terorističke organizacije te da će pregovarati o uspostavi mirnog riješenja s afganistanskom vladom. SAD je 2001. izvršio invaziju na Afganistan, nakon terorističkog napada 11. rujna, zato što je Al Kaida sigurno djelovala s teritorija Afganistana kojim su tada brutalno upravljali talibani. Iako je SAD srušio talibane s vlasti, oni od tada vode borbu protiv međunarodno priznate afganistanske vlade te kontroliraju značajan dio zemlje.

U međuvremenu su se dogodili brojni bombaški napadi, dok je u subotu u raketnom napadu u Kabulu poginulo najmanje 8 ljudi.  Talibani su izjavili da nisu odgovorni za napad, a za sada nitko nije za njega preuzeo odgovornost.

Pompeo se sastaje odvojeno s pregovaračima afganistanske vlade i s pregovaračima talibana. AFP navodi da su talibani i vlada razriješili neke od točki neslaganja koje su bile nepremostive na prethodnim pregovorima 12. rujna.

Komentari

komentar





You may also like