Pompeo u Varšavi s poljskim liderima potpisao sporazum o obrani

Poljska je na putu da postane ključna komponenta američke vojne nazočnosti u Europi, nakon što je u subotu sa SAD-om potpisala sporazum o vojnoj suradnji po kojem će dodatnih 1000 američkih vojnika biti stacionirano u toj zemlji.
“To će ojačati jamstvo da će naši vojnici stajati rame uz rame u slučaju bilo kakve opasnosti, bilo da je ona usmjerena prema Poljskoj ili prema SAD-u”, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda nakon ceremonije.

Po sporazumu, uz dodatnih tisuću vojnika u Poljskoj će biti stacioniran i dio američkog prekomorskog vojnog zapovjednog stožera.

U skladu sa sporazumom dogovorenim prošli mjesec, broj američkih vojnika u Poljskoj porast će na najmanje 5500, što će Poljsku godišnje stajati oko 134,79 milijuna dolara više.

Sporazum uključuje i pitanje poboljšanja ekspertize poljskih snaga na području izviđanja i zapovjedne branše, a postoji mogućnost i da, u slučaju povećane prijetnje u tu zemlju stigne veći broj američkih vojnih snaga.

Državna novinska agencija PAP je izvijestila da je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak kazao kako je zemlja, ako bude potrebno, u stanju vrlo brzo povećati broj američkih vojnika na 20.000.

O novom obrambenom sporazumu razgovarali su u subotu u Varšavi američki državni tajnik Mike Pompeo i poljski premijer Mateusz Morawiecki.





Pompeo i Morawiecki među ostalim su razgovarali o pandemiji covida-19, 5G mreži i o novome bilateralnom sporazumu o suradnji koji se odnosi na razvoj poljskog programa civilne upotrebe nuklearne energije, rekla je glasnogovornica State Departmenta.

Pompeov posjet Varšavi uslijedio je nakon posjeta Češkoj, Austriji i Sloveniji, u sklopu regionalne turneje fokusirane na kibernetičku i energetsku sigurnost.

Razgovaralo se i o stanju u Bjelorusiji kojoj prijete nove sankcije EU-a zbog spornih izbora održanih prošle nedjelje na kojima je ponovno pobijedio Aleksandar Lukašenko.





 

Komentari

komentar

You may also like