Pompeo uzburkao strasti izjavom o palestinskoj Zapadnoj obali

Američki državni tajnik Mike Pompeo u ponedjeljak je objavio kako Trumpova administracija mijenja svoj stav prema izraelskim naseljima izgrađenim na Zapadnoj obali rijeke Jordana (Zapadna obala je, uz pojas Gaze, dio palestinske samouprave, op. GN.), objavio je američki medij CBS News.

„Izgradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali sama po sebi ne proturječi normama međunarodnog prava“, izjavio je Pompeo, dodavši, kako SAD ne ocjenjuju zakonitost (izgradnje) bilo kakvih naselja, već da to ostavljaju izraelskim sudovima. Kazao je i kako ovu njegovu izjavu ne treba razmatrati kao službeni stav SAD-a o konačnom statusu Zapadne obale, o čemu se moraju dogovoriti Izraelci i Palestinci putom pregovora.

Podsjećamo kako se izgradnji izraelskih naselja na Zapadnoj obali oštro protive Palestinci koji tu zemlju većo davno smatraju dijelom buduće palestinske države. Pompeova izjava može potaknuti rast napetosti i produbiti jaz između Washingtona i američkih saveznika u Europi, smatra CNN.

Međunarodno pravo jasno kaže kako država-okupator ne smije graditi civilna naselja na okupiranim teritorijima. Suglasno međunarodnom pravu Zapadna obala se smatra okupiranim teritorijem, što Izrael osporava.

Izvor: .wikimedia.org

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravio je spomenutu odluku SAD-a, prezentiranu od strane državnog tajnika Mike Pompea.

Međutim, kao što je CNN i najavio, Europska unija je ovim povodom izjavila kako je „njezin stav prema izraelskoj politici izgradnje naselja na okupiranim palestinskim teritorijima jasan i da ostaje nepromjenjen: sva ta djelatnost (od strane Izraela) je protuzakonita u odnosu na međunarodno pravo i podriva oživotvorenje odluke o dvjema državama i perspektivu čvrstoga mira“.

Ne treba previše pametovati da bi se zaključilo kako će Pompeova izjava naići na oštre osude i unutar arapskoga svijeta, kao i Turske i Irana, jednako kao što se dogodilo nakon Trumpovog priznanja Jeruzalema kao izraelskog glavnog grada u prosincu 2018., i okupiranog dijela sirijske Golanske visoravni kao suverenog teritorija države Izrael u proljeće ove godine. Zanimljivo je da su sve te odluke bile donešene uoči izraelskih parlamentarnih izbora u kojima Trump podupire premijera Benjamina Netanjahua, koji, usprkos tome, u već trećim uzastopnim izborima u godinu dana ne uspjeva osigurati dovoljnu većinu za formiranje vlade, a što ne uspjeva niti oporbi zbog čega je zemlja u svojevrsnoj pat-poziciji s tehničkom vladom.

Komentari

komentar

You may also like