Pompeo žali zbog oslobađanja iranskog tankera

Ne prestaju reakcije SAD-a na prošlotjednu odluku gibraltarskih vlasti o oslobađanju iranskoga tankera Grace 1. Najnovija je ona od strane američkog državnog tajnika Mike Pompea iz intervjua televiziji Fox News.

Pompeo je s tim u svezi izrazio svoje žaljenje i kazao kako će sada iranski Korpus straže islamske revolucije „imati više novca za nastavak svoje kampanje terora“, jer će dobiti novce od nafte koju prevozi oslobođeni tanker.

Podsjećamo: Gibraltar je prošloga tjedna donio odluku o oslobađanju iranskog tankera kojeg su britanski vojni specijalci u zoni Gibraltara zauzeli 4. srpnja i predali ga tamošnjim pravosudnim tijelima pod optužbom da prevozi naftu za Siriju, koja je pod naftnim embargom EU od 2011.g. Također, Gibraltar (inače britanski kolonijalni posjed) nije uvažio zahtjev američkoga suda da ne oslobodi iranski tanker sukladno zakonu o američkim sankcijama protiv Teherana. Iran je jučer upozorio Sjedinjene Države o „ozbiljnim posljedicama“, ukoliko one budu željele zauzeti spomenuti tanker (koji je u međuvremenu preimenovan u „Adrian Darya“), koji sada, navodno, plovi prema južnim grčkim obalama.

Iran potvrdio isplovljavanje svoga tankera iz Gibraltara

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like