Ponižena Francuska otkazuje obilježavanje američke pomorske bitke

Kako navodi američki The New York Times, a prenose i brojni svjetski mediji, Francuska je otkazala zajedničko obilježavanje godišnjice pomorske bitke sa Sjedinjenim Državama kao znak prosvjeda protiv gubitka čak 66 milijardi dolara vrijednog ugovora o isporuci nuklearnih podmornica Australiji. Naime, potonja je zemlja jučer s Amerikancima i Britancima sklopila alternativni sporazum tj. trojni vojni pakt – AUKUS, kojim se, između ostalog, Australiji omogućuje isporuka američke i britanske tehnologije za izgradnju podmornica na nuklearni pogon zbog čega je Cambera razvrgnula sporazum s Francuskom potpisan 2016. godine.

Proslave povodom obilježavanja 240. godišnjice bitke kod Chesapeakea, u kojoj se francuska eskadrila sukobila s britanskom flotom, priskočivši u pomoć novostvorenim Sjedinjenim Državama, trebale su se održati u petak u francuskom veleposlanstvu u Washingtonu i na francuskoj fregati u Baltimoru.

Umjesto toga, visoki dužnosnik Francuske mornarice, koji je došao u Washington kako bi sudjelovao na spomenutim događajima, vraća se u Pariz prije planiranog roka.

 





 

Komentari

komentar





You may also like